Министерски съвет ще разгледа предложение на правосъдното министерство за промени в антикорупционното законодателство. Те предвиждат създаването на специална агенция, която да разследва високите етажи на властта. Това заяви в ефира на БНТ служебният министър на правосъдието Крум Зарков.

Идеята е агенцията да поеме част от работата на КПКОНПИ, а самата комисия за отнемане на незаконно придобито имущество да остане като орган, но с по-малко функции. Предложението предвижда ръководството на новата агенция да е с мандат от 5 години и да се състои от петима души, които да я председателстват на ротационен принцип за по една година. "Идеята е, че ако вие сте председател и си затворите очите по някои преписки, ще знаете, че следващата година ще дойде друг и ще ги погледне", каза Зарков. "Двама от членовете на ръководството ще се излъчват от Народното събрание, един от президента и по един от ВКС и ВАС. Решенията ще се взимат с обикновено, а не с пълно мнозинство, за да не може член от ръководството да блокира разследвания", допълни той. Агенцията, която ще разследва най-висшестоящите фигури у нас, ще предава резултатите от разследванията си на прокуратурата.

Ако прокуратурата откаже да образува производство, агенцията ще има право да обжалва пред съда.

Няма панацея – и на хартиеното гласуване, и на машинния вот може да се гледа с лошо око, но смесването на двете е най-лошото.