Имало е обаждане от президентството и от служебния министър на спорта Весела Лечева да не съм председател на спортната комисия.

Това заяви на брифинг в парламента Радостин Василев от ПГ на "Продължаваме промяната".

По-рано днес Народното събрание не успя да избере председател на Комисията по въпросите на децата, младежта и спорта, след като за председателското място в комисията имаше две предложения - от Продължаваме промяната и ДПС.

Форматът и съставът на комисията бяха гласувани с единодушие, но ПП предложиха за председател доскорошния спортен министър Радостин Василев, докато от ДПС поискаха тя да бъде оглавена от Халил Летифов.

Двете предложения бяха гласувани поотделно, но нито едно не събра достатъчна подкрепа - гласа си за Василев дадоха 93-ма депутати от общо 219 гласували, докато кандидатурата на Летифов бе подкрепена от 99 от гласувалите 214 души.

Летифов бе подкрепен от ГЕРБ-СДС и ДПС, докато за Василев гласуваха групите на ПП, БСП и ДБ.

Радостин Василев съобщи, че във вторник ПГ на ПП е била уведомена кои комисии ще бъдат при тях, включително Комисията по спорта.

"Беше решено да бъда предложен за председател на Комисията по спорт", каза той и допълни, че е бил помолен да се откаже от поста, тъй като в момента това ще е най-добре за него.

"Защо се налага аз да не председателствам", попита Василев.

По думите му е имало обаждане от президентството и от служебния министър на спорта Весела Лечева да не е председател, вследствие на което се е провел разговор в присъствието на Кирил Петков и цялото Движение за права и свободи.

"Цитирам ги: няма да си оставят магарето в калта", заяви Радостин Василев.

Председателят на ПГ на ПП Андрей Гюров обясни, че в дух на консенсус са били разпределени комисиите.

ПП е трябвало да получи пет комисии. "Като жест на компромис решихме при нас да дойде Комисията по спорта", заяви той, след това обаче е изпратен нов списък, в който спортната комисия не фигурира.

Кирил Петков добави, че Радостин Василев е готвил сигнал в КПКОНПИ срещу Весела Лечева, който беше внесен вчера.

По думите му Мустафа Карадайъ ясно е заявил, че е поел ангажимент, но към кого, към кого извън тази сграда, Петков каза, че не знае. "Продължаваме промяната" е тук да спре тези задкулисни ангажименти", категоричен е бившият премиер.

"Хората, които трябва да взимат решения за комисиите, са тук, в тази сграда", каза още той.

На въпрос кой е човекът от ДПС, който е предупредил, че е имало обаждане от страна на президентството и кой от президентската институция се е обадил, за да каже, че Радостин Василев не трябва да бъде председател на Комисията по спорт, Радостин Василев отговори: "Питайте ДПС."

По отношение на внесения вчера сигнал за конфликт на интереси срещу служебния спортен министър Весела Лечева, той беше категоричен: "Стани министър - да си ремонтираш имота в полза на държавата."