Президентът Джоузеф Байдън дава първата си официална пресконференция, откакто е на поста и тя ще му послужи не само да покаже на американците и света намеренията за следващите си стъпки в едно смутно и трудно време, но и ще заглуши критиците, които го обвиняваха, че избягва да говори с журналисти. Президентът коментира повечето актуални за САЩ теми - кризата, ваксинацията, проблемите с миграцията и някои вътрешнополитически теми. Освен това Байдън хвърли известна светлина и върху своята позиция по проблемите в отношенията на САЩ с Китай и Северна Корея.

Кризата с коронавируса и масовата ваксинация

Байдън освен това цитира доклад, публикуван тази седмица от Министерството на образованието, който показва, че почти половината от училищата до 8 клас са отворени - стъпка към целта му да постигне пълно отваряне на тези училища през първите 100 дни. „Наистина сме близо и вярвам, че през оставащите 35 дни ще постигнем и тази цел“, каза президентът.

Инфраструктура

Байдън заяви, че очаква да обяви следващата си голяма инициатива в петък в Питсбърг. Тя ще има за цел да възстанови "както физическата, така и технологичната инфраструктура в тази страна, за да можем да се конкурираме и да създадем значителен брой наистина добре платени работни места".

Преодоляване на политическия блокаж на Сената („филибъстър“ )

Проблемите по границата с Мексико

Байдън заяви, че настоящият прилив на мигранти на южната граница на САЩ не е безпрецедентен. "Истината е, че нищо не се е променило. ... Тъй като дойдоха много хора, 28% увеличение на децата на границата при моята администрация, 31% през последната година, през 2019 г., преди пандемията, в администрацията на Тръмп. Това се случва всеки една година ", каза той. Байдън заяви, че иска да възстанови имиграционната система, добавяйки, че САЩ изпращат обратно "огромното мнозинство" от семействата, които се появяват на границата.Президентът беше притиснат от журналистите да вземе отношение към условията в граничното охранително съоръжение в Дона, Тексас. "Има деца, които спят на пода. Те са опаковани в тези шушулки. Говорих с адвокати, които казват, че някои от тези деца не са виждали слънцето от дни. Каква е вашата реакция - каква е вашата реакция на тези снимки, които са излезли от конкретното съоръжение? " - бе въпросът към президента. Байдън каза, че смята, че условията са "напълно неприемливи" и добави, че администрацията му се стреми да намери други места за децата. "Това сериозен въпрос ли е? Приемливо ли е за мен? Стига, бе. Ето затова ще преместим бързо хиляди от тези деца. Ето защо отворих Форт Блис. Ето защо работих от момента, в който това започна да се случва, за да се опитам да намеря допълнителен достъп за децата, за да могат безопасно да бъдат настанени не само децата, но особено децата да могат да бъдат настанени безопасно, докато проследяваме останалото, което се случва. Това е напълно неприемливо" - отговори Байдън.

Усилията на републиканците за налагане на ограничения в гласуването са "неамерикански" и "болни"

Помолен да коментира опитите на много републиканските управници на щатско ниво да наложат ограничаващи гласуването закони, Байдън ги нарече "неамерикански" и "болни" и сравни тези усилия със законите на Джим Кроу, които налагат расовата сегрегация на юг. "Това, от което се притеснявам, е колко неамериканска е цялата тази инициатива - каза Байдън за прилагането на правила, които биха направили гласуването по-тромаво за много избиратели и особено за избирателите от малцинствата. "Това е болно. Болно", добави той.

Предупреждение към Северна Корея

Китай ще бъде държан "отговорен за спазването на правилата"

"...Срещнах се с нашите съюзници и обсъдихме как ще държим Китай отговорен за действията му в региона - Австралия, Индия, Япония и Съединените щати, така наречената четворка. Защото трябва да имаме демокрации, които да работят заедно. Скоро ще  поканя алиансът от демокрации да дойде тук, за да обсъдим бъдещето, така че да дадем да се разбере, че за да се справим с тези неща, ние ще държим Китай отговорен, ако не  спазва правилата", каза Байдън."И докато вие и вашата страна продължавате да нарушавате толкова драстично човешките права, ние ще продължим по неумолим начин да привличаме вниманието на света и да посочваме това, да разясняваме какво се случва “, каза той днес, обръщайки се задочно към китайското ръководство.