Премиерът Кирил Петков бе на разпит във Върховната касационна прокуратура. На влизане министър-председателят носеше и папка с документи, съдържащи списъка с имена на хора, за които има данни, че може би са участвали в престъпления. Поводът за разпита на премиера и началника на кабинета му Лена Бориславова бе срещата им с главния прокурор Иван Гешев миналия петък. Тогава Петков е посочил имена и прякори на хора, които според него са в основата на икономическата и криминална престъпност в България, но срещу тях не са предприети действия за търсене на наказателна отговорност.Дни след срещата Кирил Петков заяви, че ще отиде, но иска да зададе и въпроси по 9 конкретни теми, сред тях аферата "Мата Хари", кюлчетата и пачките, разследванията след списъка "Магнитски", казусите "Барселонагейт" и "Осемте джуджета".Сега на влизане в прокуратурата премиерът посочи, че носи списък с 19 имена, част от които вече са известни.Той определи призовката за разпит като "излишен пиар". "Една прокуратурата би трябвало да може сама да направи това домашно и сама да се самосезира по публични данни. Ако имат нужда от помощ, ето, тук съм. Сега се надявам те да направят всичките действия, след като министър-председателят им го носи на крака", заяви Петков.Той уточни, че това са имена, „говорени в кулоари, в коридори, в журналистически разследвания“. Разпитът протече в рамките на два часа, а след това Петков заяви, че ще оставят прокуратурата да направи своите разследвания и да събира данни, а после да си свърши работата, защото обществото има нужда от справедливост.Малко след това обаче от държавното обвинение обявиха, че ще поискат от МВР цялата налична информация за посочените в списъка. С което топката отново бе върната на изпълнителната власт. 

В списъка: Маджо, Таки и Пеевски  

Премиерът изброи и имена от списъка: Младен Михалев-Маджо, издирвания от години Христофорос Аманатидис-Таки, както и бившия следовател Петьо Петров, известен с прякора Петьо Еврото. Имената на Михалев и Аманатидис са споменавани многократно през годините. И за двамата се предполага, че живеят отдавна в чужбина, като Таки се издирва по подозрения за наркотрафик. Депутатът от ДПС Делян Пеевски също е сред 19-те в списъка. "Има публикации, свързани с личността на г-н Пеевски", заяви Лена Бориславова.Петков бе запитан дали името на главния прокурор Иван Гешев също е в списъка, но той каза, че не е и обясни: "Моята критика към главния прокурор и тази на "Продължаваме промяната" е, че ние не сме доволни от него като извършена крайна дейност като главен прокурор и мисля, че цялото общество би се радвало да получи неговата оставка".

Разговорът между Петков и Гешев в Министерския съвет 

Лена Бориславова след разпита разказа за срещата между Петков и Гешев миналата седмица в сградата на Министерския съвет. “По време на срещата г-н Гешев (Иван Гешев, главен прокурор – б.р.) обясни слабите резултати в борбата с корупцията. Те се дължат на работата на съдилищата, на следствените служби на МВР и на некачественото законодателство, но по никакъв начин не е свързано с работата на прокуратурата”, заяви началникът на политическия кабинет. Тя подчерта, че е интересно как, когато срещата е била проведена изведнъж прокуратурата е имала възможността да се самосезира и е повикала нея и министър-председателя, за да "дават пояснения без да се търси съдействие от тези органи, които и пречат да си върши работата".Коментарът и дойде по повод съобщението от прокуратурата, че ще искат информация от МВР за информацията в списъка. 

Президентът определи разпита като институционално изнудване

"За мен това е форма на институционално изнудване и аз очаквам лидерите на партиите в коалицията да застанат решително зад премиера", заяви президентът Румен Радев за разпита на премиера Петков.Той подчерта, че ако коалицията не постигне пробив с решителни реформи в правосъдната система, то миналото ще потърси реванш.