Федералните прокурори обвиниха в лъжа председателят на Департамента по химия на Харвардския университет Чарлз Либер. По думите им той излъгал за работата си по китайска програма за таланти. В обвинителния акт пише, че Либер получавал заплата от $50 000 месечно, $158 000 за разходи за битови нужди и $1.74 млн. за научни разработки в Технологичния университет в Ухан. Федералните агенти са обвинили Либер, че е нарушил американските закони като не разкрил пред Министерството на отбраната получените от него пари и скрил информацията от държавните следователи.

В обвинителните документи се казва още, че Либър е излъгал разследващите от Харвард, по-специално за участието му в Китайския план за хиляди таланти - програма, която се опитва да наеме експерти от западните университети, които да работят в Китай и да засилят работата си в науката и технологиите.
ФБР заяви в жалбата си, че програмата е „възнаградила лица за кражба на информация и нарушаване на контрола върху износа“.
Прокуратурата твърди, че Либър не е имал правомощията от Харвард да изпълнява този договор и използва името и логото на университета без неговото съгласие.