Неуспехът на Обединеното кралство да направи повече, за да спре разпространението на COVID в началото на пандемията, беше един от най-тежките провали в общественото здравеопазване на страната, се казва в доклад на депутати от Камарата на общините. Подходът на правителството, подкрепен от неговите учени, бе да се опита да управлява ситуацията и на практика да постигне стаден имунитет чрез инфектиране, се казва в него. Това доведе до забавяне на въвеждането на първия локдаун, което коства хиляди животи, установиха депутатите.

Техният доклад подчертава и успехите, включително разпространението на ваксинацията. Той описва подхода към ваксинацията - от научноизследователската и развойната дейност до разпространението на ваксините - като „една от най-ефективните инициативи в историята на Обединеното кралство“.

Документът от 150 страници, озаглавен „Коронавирус: уроците, научени до момента“, е съставен от Комитета по здравеопазване и социални грижи и Комитета по наука и технологии, както и от депутати от всички партии. Той се фокусира предимно върху отговора на пандемията в Англия. Комитетите не разгледаха стъпките, предприети поотделно от Уелс, Северна Ирландия и Шотландия.

Депутатите нарекоха пандемията, която отне повече от 150 000 живота във Великобритания и близо пет милиона в световен мащаб досега, "най -голямото предизвикателство в мирно време" за един век.

Докладът предполага, че някои ранни грешки са резултат от очевидно „групово мислене“ сред учени и министри. Това означава, че Обединеното кралство не е било в нужната степен отворено за различни подходи за по-ранни локдауни, граничен контрол, тестване и проследяване на контакти, както е трябвало.

Лидерът на лейбъристите, сър Кейр Стармър, каза, че докладът е "заклеймяващ обвинителен акт" и показва грешките и неуспехите в работата на Националната здравна служба преди пандемията. Той призова премиера Борис Джонсън да се извини на опечалените и да проведе общественото разследване възможно най-скоро.

През първите седмици беше направено твърде малко, за да се спре разпространението на заразата, казаха депутатите, въпреки доказателствата от Китай, а след това от Италия, че това е вирус, който е силно заразен, причинява тежко заболяване и няма лек.

„Булото на невежеството, през което Обединеното кралство разглеждаше първите седмици на пандемията, беше частично причинено от само себе си - се казва в доклада - Сега е ясно, че това е била грешна политика и че е довела до по-голям брой първоначални смъртни случаи, отколкото би имало в резултат от по-категорична ранна политика. При пандемия, която се разпространява бързо и експоненциално, всяка седмица се брои."