Седем от обвинените за участие в бунта на Капитолия привърженици на Тръмп се признаха за виновни, включително един, който заплашвал да застреля председателката на Камарата Нанси Пелоси. При скорошното засилване на съдебната активност, 10% от размирниците, които бяха задържани и с повдигнати федерални обвинения във връзка с бунта, вече са се признали за виновни.

Най-бележитият обвиняем, който финализира споразумение с признание на вина, бе Кливланд Мередит-младши, пристигнал на 6 януари от Джорджия до Вашингтон с две пушки и 2 500 патрона в колата.

Той пропуснал речта на бившия президент Доналд Тръмп на 6 януари, но ден по-късно е писал на свой роднина, че обмисля да посети събитие с участието на Нанси Пелоси и да й „пусне куршум в канчето на живо по телевизията“.

Кливланд Мередит-младши, сн: Facebook

Мередит се е признал за виновен за изпращане на заплашителни съобщения и по принцип е застрашен от максимална присъда от 5 години затвор, но прокурорите казаха пред съдията, че ще искат само две години. Обвиняемият е бил в затвора през цялото време от задържането си досега и то ще му се зачете като излежано, когато обявят присъдата му през декември.

Интензивността на постигане на споразумения за признаване на виновност се повиши през последните седмици, тъй като министерството на правосъдието се опитва да приключи десетки дребни дела на обвиняеми бунтовници, които не са употребявали насилие, включително една брачна двойка от Охайо.

Повечето от досегашните 61 признания за вина са за дребни нарушение на обществения ред. Няколко души обаче се признават за виновни в углавни престъпления, които се наказват с години затвор, като конспирация с екстремистки групи, нападение срещу полицай или възпрепятстване на процедура на Конгреса.