В някои хранителни магазини в САЩ вече се забелязват празни рафтове, а хората понякога не могат да изпълнят списъка си с покупки поради липси – това може би е началото на задаващ се недостиг на храни в страната, за който експерти прогнозират, че ще се изостри през следващите месеци. Причината за проблема е разпадане на веригите за доставки поради недостиг на работна ръка и забавяне на логистичните операции. Това важи за цялата нишка от разтоварването до доставката.

Пристанища без докери

Рекордно голяма флотилия от кораби с товарни контейнери чака да разтовари стоките. С наближаването на празничния сезон компаниите в САЩ прогнозират недостиг и покачване на цените за всичко-от изкуствени коледни елхи и спортни стоки до пуйки за Деня на благодарността. Предупреждават търговците на дребно. че основите, включително тоалетната хартия, отново могат да бъдат в недостиг“, пише The Guardian."Контейнерните кораби край бреговете на Калифорния нямат докери, който да ги разтоварват“ - констатира CNBC. Недостигът на работници се отразява обаче не само на стоките, идващи от внос, но и на тези, които вече се намират в САЩ.

Липса на шофьори и опаковъчен материал

Недостигът на шофьори на камиони - проблем, който е съществувал преди пандемията, но който само се е влошил оттогава - означава, че стоките не могат да се доставят от пристанищата до складове, за да намерят път до търговците на дребно и потребителите.Друг свързан проблем е огромният недостиг на алуминий. И макар на пръв поглед тук недостигът на метал да не представлява интерес, това оказва огромно влияние върху много артикули в магазина за хранителни стоки. В края на краищата супите, газираните напитки и много други продукти се опаковат и продават в алуминиеви кутии. Затова експертите предупреждават, че някои магазини за хранителни стоки могат да имат празни рафтове за много дълго време.

Има и по-зле

САЩ не е единствената страна, изправена пред голяма криза във веригата на доставки. Обединеното кралство се подготвя за постоянен недостиг на храна, според доклади, публикувани от BBC.Там нещата са дори по-зле, прогнозите – също. Само причината е по-различна – освен коронавирусът, Брекзит намали драстично броя на шофьорите-чужденци.Купувачът и потребителят от Обединеното кралство биха могли преди това да очакват по-рано всеки продукт, който искат, да стои на рафта на супермаркета или в ресторанта през цялото време - каза ръководителят на Федерацията за храни и напитки (FDF) Иън Райт - Това свърши. И не мисля, че ще се върне." Може би САЩ ще бъдат сполетени от подобна съдба и ще изпитат постоянен недостиг на някои продукти. Или може би липсата на работна ръка по някакво чудо ще бъде премахната от Джо Байдън и демократите. Засега в това има силни съмнения.