Задължителни цели пред бъдещия кабинета, ако бъде постигнато коалиционно споразумение с бъдещите партньори, ще са смяната на Сотир Цацаров като ръководител на антикорупционната комисия, превръщането и в работещ орган и смяната на Иван Гешев като главен прокурор. Това заяви пред NOVA един от лидерите на първата политическа сила след предсрочните парламентарни избори "Продължаваме промяната" Кирил Петков."Вярвам, че не трябва да има крадец в България, който използва неправомерно публични средства и се чувства безнаказан. За всички други теми сме готови да сме диалогични, но не и за промените в прокуратурата и създаването на силен антикорупционен орган. Ако има лустрация, то това ще е лустрация на крадците", допълни Кирил Петков.Според него един от първите законопроекти трябва да е свързан с промяна в работата на антикорупционната комисия. "Стане ли тази промяна тогава ще има работещ орган, който дава истински преглед на дейността на публичните личностни. Така и те ще се защитени, ако сме ги обвинили несправедливо", каза още един от лидерите на "Продължаваме промяната".

В преговорите ПП влизат с предложения: Петков - премиер, а Василев - финансов министър 

В преговорите за управленска коалиция няма да влезем с нито една червена линия на базата на хора. Ние ще влезем с предложение аз да съм премиер, а Асен Василев финансов министър, но ако нашите партньори ни убедят, че има по подходящи за поста, бихме приели", каза Петков. Той коментира начинът, по който ще се избират министри и посочи, че няма да се тръгва с имена, а с квалификации. "Имената трябва да следват дефинициите. Първо ще кажем какво изискваме за всяка позиция, каква биография трябва да има кандидата. След това ще търсим най-близкото име за тази позиция. Няма да има дискусия - моят човек, твоят човек. Трябва да направим А-отборът на България, като за него всеки ще може да предложи човек", обобщи Петков.Попитан дали Бойко Рашков може да запази поста си министър на вътрешните работи и в бъдещ коалиционен кабинет, съставен около "Продължаваме промяната", той каза, че харесва Рашков, но сега не е моментът да се споменават конкретни имена на министри."Бойко Рашков е независим. Няма кой да му вдигне телефони от сивите сектори или от т.нар. "политически инвеститори" и да му нарежда. Бъдещият министър на вътрешните работи трябва да защитава интересите на всеки гласоподавате и да има смелостта, когато спрем течовете на публични средства, когато получи заплахи и натиск, да може да издържи. Това виждам и в Бойко Рашков. Но пак казвам, няма да излизаме с имена. Може би не знаем някой невероятен експерт, който някой от коалиционните партньори има", поясни Петков.

Публични дискусии за общите цели

Бившият министър на икономиката каза, че вече се е чул с лидерите на "Демократична България", "Има такъв народ" и БСП Христо Иванов, Слави Трифонов и Корнелия Нинова "Аз им се обадих. Разговорите бяха кратки, за да им кажа, че тръгваме с намерение за обща работа", поясни Петков.Той уточни, че предстоят и по-подробни лидерски разговори, като тяхната цел ще е да се изгради база за организиране процес за бъдещи преговори за управленска коалиция. Според него следващата стъпка е създаване на работни групи, в които има представители на всички партии, готови да влязат в общото управление. В тях ще се водят разговори по теми и политики между експертите от всички партии. "Срещите ще се излъчват онлайн, което ще е полезно за хората, за да е ясно, че няма задкулисни сделки и неправомерни дискусии", уточни Петков.Положителното в случая, е че в страната има голямо мнозинство от хора, които искат промяна, а между потенциалните коалиционни партньори допирните точки са повече от разделителните. "Никой не може да си позволи още веднъж да се ходи на избори и всеки би трябвало да преодолее егото си", каза Петков.Той смята, че е грешка комуникацията между потенциалните коалиционни партньори да се прави през медиите, а не директно. "Всеки един от коалиционните партньори мисля, че разбира своята отговорност. Трябва да сменим погледа. Ние сме държавни служители, нямаме право да говорим за себе си или партийните си интереси. Хората ни подадоха ръка и те поискаха това от нас. Нямаме луксът да се правим на интересни. Вярвам, че ще стигнем до коалиционно споразумение, в което има надпартийни цели", подчерта Петков

Никой на планетата не може да вдигне телефона и да ни нарежда

Петков посочи, че както за имената на министри, така и за целите, и бъдещата политика, няма да може да се оказва външен натиск. "Няма човек на тази планета, който да ни вдигне телефона и да ни каже, направете това, защото ви казах, ще го направим само, ако това е полезно за България", каза той.Той коментира и това как приема твърденията, че е "Продължаваме промяната" е проект на президента Румен Радев целящ да открадне гласове от другите партии. Петков посочи, че харесва сегашният президент и се надява той да запази поста си. Той не скри, че "Продължаваме промяната" и държавният глава имат общи цели.На обвиненията на ГЕРБ, че служебните кабинети не спират да трупат държавен дълг Кирил Петков отговори, че дълговете са били заложени още от министъра на финансите в последното правителство на Бойко Борисов Кирил Ананиев. "Правителството на Борисов беше заложило бюджет с дефицит. Тези пази не могат да дойдат от небето", поясни бившият министър на икономиката.