Онтарио съобщи за още 4212 случая на COVID-19 и още 32 смъртни случая, свързани с болестта, в сряда, докато звената за обществено здравеопазване прилагат нови високи нива от 136 695 дози ваксини дневно.
Предишният еднодневен рекорд за имунизации беше 115 634 на 16 април.
Оперативната група за ваксини COVID-19 на Онтарио заяви, че се надява да достигне поне 150 000 ваксинирани на ден, когато доставките от ваксината Pfizer се увеличат през следващите седмици.
Д-р Исак Богоч, лекар по инфекциозни болести и член на работната група, приписва новия рекорд ваксинирани "почти изключително" на усвояването на ваксината AstraZeneca от възрастни над 40 години.
Провинцията намали възрастта за допустимост за ваксината AstraZeneca на 40 от 55 последния уикенд.
Положителните новини за броя ваксинирани идват на фона на покачващия се прием на пациенти в интензивните отделения. Понастоящем 790 души са в тежко състояние с COVID-19. От тях 566 се нуждаят от вентилатор за дишане, също нов пик, според Министерството на здравеопазването.
Critical Care Services Ontario, правителствена агенция, която съставя ежедневни доклади за болниците, казва, че 72 пациенти са били изпратени в отделенията за интензивно лечение само във вторник.
Болниците в Онтарио прехвърлят безпрецедентен брой пациенти в провинцията, тъй като се опитват да освободят място за критично болни хора, като същевременно гарантират, че другите пациенти все още получават подходящо ниво на грижи.
Научната консултативна маса за COVID-19 на Онтарио, група експерти, които помагат за насочването на реакцията на пандемията, предупреди миналата седмица, че дори броят на ежедневните случаи да започне да се изравнява или да намалява, нарастващият прием в отделенията за интензивно лечение ще продължи и през следващите няколко седмици. Моделирането предполага, че в зависимост от общественото придържане към провинциалните ограничения на COVID-19, броят на нуждаещите се от лечение в интензивно отделение могат да надхвърлят 1000 през следващите седмици, преди да започне бавен спад.
Седемдневната средна честота на новите ежедневни случаи е 4327. Въпреки че е твърде рано да се каже със сигурност, изглежда, че едномесечният период на експоненциален растеж на седемдневната средна стойност е започнал да се изравнява през последните дни.