Противовъзпалителният препарат кеторолак може да помогне да се спрат метастазите на рака, ако се дава преди операция, според проучване, публикувано в Journal of Clinical Investigation. Терапията може да активира имунната система да унищожи раковите клетки.

Откритието може да обясни противометастазния ефект на кеторолака, наблюдаван при операции на рак на гърдата.

Проучването е направено от

Повечето смъртни случаи от рак се дължат на метастазите – ракови клетки, които се разпространяват от основния тумор в околните тъкани и отдалечени органи. Често те са на микроскопични скупчвания, които хирурзите не могат да видят.

Химиотерапията е средство срещу тези клетки, но самата тя често прави възпаления, които усилват метастазите.

Проучването е обърнало внимание на противометастазното действие на кеторолака. Той не е скъп, но се препоръчва от FDA само като краткосрочно болкоуспокояващо средство заради страничните му ефекти.

Екипът обаче откри, че препаратът заличава ракови метастази при мишки и удължава живота им. Оцеляваемостта се увеличава допълнително, ако кеторолакът се комбинира с аспирин и омега-3 мастни киселини.

Резултатите предполагат, че кеторолакът може да спира разпространението на рака. Учените се надяват новите им резултати да помогнат да се разработи по-добро лечение за превенция на рак при хората.

Въпрос на бъдещи проучвания е как тези нови подходи да се комбинират с други противоракови терапии.