Продажбите на алкохол и канабис в Канада за периода на пандемията от коронавирус надхвърлиха прогнозните с около 2,6 милиарда долара, показват резултатите от ново съвместно проучване на Hamilton's McMaster University, St. Joseph's Healthcare Hamilton and the Homewood Research Institute.

Използвани са данни то националната статистическа служба за периода март 2020 – юни 2021 в сравнение с тези за предишните 16 месеца.

Продажбите на алкохол са с 5,5% над прогнозираните, което значи, че хората са купили алкохол за 1,86 млрд. долара повече от очакваното въз основа на данните отпреди пандемията. Продажните на канабис са с 25% над прогнозните – 811 милиона долара повече.

Изследователите предупреждават въз основа на резултатите, че страната ще трябва при излизането от кризата да обърне повече внимание на очакваното увеличение на проблемите, свързани с прекомерната употреба на тези субстанции.

Ще трябва да се насочат повече ресурси в борбата с пристрастяването към тях.

Обяснението за нарастването не е учудващо: пандемията и мерките покрай нея направиха хората по-стресирани и изолирани – перфектните предпоставки за увеличаване на употребата на алкохол и наркотици.

Продажбите на канабис и алкохол скочиха с 15% още през март 2020 година, когато хората се се запасявали. Дори и след поуспокояването на обстановката продажбите на канабис съществено надвишиха тези от предната година.