Върховна административна прокуратура сезира министъра на здравеопазването, директора на Изпълнителната агенция за лекарствата и шефа на НАП да направят проверки за наличието на недостиг на медикаментите в болничните заведения и аптеките в страната.

Възложените проверки трябва да установят има ли недостиг на лекарства в болничните заведения и аптеките в страната и ако отговорът е положителен - дали това се дължи на задържането им от притежателите на разрешение за употреба, на производителите, вносителите, търговците на едро, посредниците или на аптеките и дрогериите.

След това се очакват и конкретни мерки.

От прокуратурата настояват още да се установи има ли засилен износ в чужбина на жизненоважни за системата медикаменти. Ако такъв е така, Министерство на здравеопазването да предприеме незабавни мерки, с оглед минимализиране, респективно компенсиране недостига на в болниците и аптеките в страната.

От МЗ във ВАП са получени данни за дружества, притежатели на разрешения за търговия на едро с лекарствени продукти, които е възможно да осъществяват подобни действия. Съдействие за целите на проверката по тази линия за идентифицирането на дружествата следва да бъде осигурено от НАП, уточняват от държавното обвинение.

Доклад с обобщена информация от проверките трябва да бъде изпратен във ВАП в най-кратък срок.

Преди два дни министърът на здравеопазването Костадин Ангелов увери, че няма недостиг на медикаменти, които се използват за лечение на пациенти с Covid-19. "На територията на България имаме достатъчно количества медикаменти и презапасяването е това, което в момента създава усещане за недостиг на определени медикаменти в страната. Това е основният проблем", подчерта обаче той и призова хората да не се презапасяват.