Ръководството на Facebook съобщи във вторник, че възнамерява да спре използването на софтуера за лицево разпознаване, който разпознава хора на снимки и видеа в социалните платформи. Това е огромна промяна за компания, която е известна със събирането на лични данни.

Facebook, която обяви, че сменя името си на Meta, разкри и планове за изтриване на данните, събрани с нейния софтуер. Там са запечатани около милиард лица.

Решението бе обявено от вицепрезидента с ресор изкуствен интелект Джеръм Песенти. То идва в момент, когато компанията е щателно наблюдавана заради потенциалните вреди от нейните социални платформи, за които сигнализира бивша служителка, изнесла и стотици документи за вътрешно ползване.

Facebook ще продължи работа по своя софтуер за лицево разпознаване, защото може да го използва за някои продукти.

Софтуерът за разпознаване на лица е белязан от противоречия, тъй като растат опасенията относно неговата точност и от възможна скрита расова пристрастност. Например доказано е, че технологията е по-малко точна при идентифицирането на цветнокожи хора и поне няколко чернокожи мъже са били неправомерно арестувани поради използването на лицево разпознаване.

Въпреки че няма национално законодателство, регулиращо използването на технологията, все по-голям брой щати и градове приемат свои собствени правила за ограничаване или забрана на използването й.

Песенти посочи, че спирането на използването на софтуер за лицево разпознаване ще означава още, че автоматично генерираните от Facebook описания на изображения за хора с увредено зрение вече няма да добавят имена, които са били разпознати по снимки.