Болниците стават все по-натоварени с коронавирусни пациенти, а медицинският персонал приближава предела на възможностите си и трябва да държим сметка за това, предупреди в свое интервю през БТВ кардиологът проф. Генчо Начев, изпълнителен директор на УМБАЛ „Св. Екатерина“. Той бе категоричен, че противоепидемичните мерки не е трябвало да бъдат разхлабвани, а за справяне с отново надигащата се вълна на епидемията са необходими строги мерки, които да се спазват стриктно. „Има напрежение в системата и ние го виждаме всеки ден. Самите факти, бе 25 екипа на „Бърда помощ“ не стигат за София и ги увеличават на 30-35, това говори доста ясно и е свързано с извънреден труд, при който въпросът не е на финанси, всичко ще се плати, но колегите, които работят там, имат граници на издържливост“ - каза професорът. По думите му допреди месец и половина - два леглата за ковид болните са били дори под 50% запълнени, но вече са пълни 75% „и ние се готвим за най-лошото, при което някои болници ще се наложи да станат изцяло ковид-болници“. Разкриват се и нови интензивни легла и това всичко е свързано със стремглавото повишение на болните, каза кардиологът. Разкриват се и нови легла за ковид-пациенти и в детските отделения, защото има необходимост.

Той подчерта, че за разрастването на броя на заболелите и на смъртността причините са неспазването на мерките и повишената вирулентност на вируса. Според него мерките на трябваше да бъдат разхлабвани, а да са строги. „Винаги съм казвал, че трябва да има баланс между медицинските и икономическите мерки. В момента обаче медицинската гледна точка трябва да е водеща, защото е застрашен животът на хората... В Гърция, ако носиш маската под носа, плащаш веднага 300 евро и няма оплакване. Това са мерките и те трябва да въведат. Имайте предвид, че ако сега не ги въведем, един ден ще ни питат защо не сме ги въвели, и то на фона на много жертви“ - предупреди проф. Начев. Неспазване на мерките, струпване на хора и неправилно носене на маски са едни от основните причини за високата заболеваемост в различни райони на страната, в някои от които заболеваемостта е достигнала 900 на 100 000 души, каза Начев. Като примери за такива пикове в заболеваемостта той посочи Златица и Пирдоп.

Професор Начев разкри още, че според последните проучвания коронавирусът въздейства директно на тъканта на сърдечния мускул, като в някои случаи предизвиква сърдечна недостатъчност.