Президентът на Русия Владимир Путин нарече инцидента с британския разрушител „Дифендър“ в Черно море „провокация“ от страна на Великобритания и САЩ. Той заяви, че дори руснаците да бяха потопили кораба, Западът е нямало да започне мащабен конфликт, защото знае, че не може да го спечели. Руският президент говори на маратонско шоу с въпроси от зрители.

Войнственото заявление изглежда е предназначено да вдигне залога в случай на нов такъв инцидент.

На 23 юни британският разрушител „Дифендър“ премина през води край Крим, които и Украйна и Русия смятат за свои, и руския флот твърди, че се дадени предупредителни изстрели и са хвърляни бомби на пътя на кораба. Британският флот отрича да е стреляно предупредително или да е имало бомби.

Путин каза, че британският кораб е действал в координация с американски разузнавателен самолет, излетял от Крит, като двете машини явно са изследвали руският отговор на действията на британците.

Запитан дали този инцидент би могъл да отприщи глобална война, Путин заяви, че Западът нямало да поеме такъв риск:

„Дори да бяхме потопили този кораб е трудно да се представим, че светът щеше да се окаже на ръба на Трета световна война, защото тези, които я направят, знаят, че не могат да излязат като победители, и това е много важно“.

Това изявление бе направено след предупреждението от руски официални лица, че ако западни кораби отново навлязат в тези води, руските сили може да стрелят по тях.

В четиричасовото онлайн предаване Путин говори още за отношенията с Украйна и Запада, но отдели повечето време за вътрешни въпроси, както всяко година на това грижливо аранжирано шоу, предназначено да излъска имиджа му на силен и загрижен за хората лидер. Той не засегна темата за действията на властта срещу опозицията или случая с Алексей Навални.