Втроник, 3 май, е 70-ият ден от войната на Русия срещу Украйна. Ето какво знаем към този момент:

  • Руските атаки срещу металургичния завод “Азовстал” в Мариупол са били възобновени, твърдят украинските власти. При спасителна операция на ООН и Международния Червен кръст в неделя, 100 цивилни успяха да напуснат територията на завода. Въпреки това хиляди войници и мирни жители продължават да се крият в бомбоубежищата на “Азовстал”, без ясна перспектива за сигурността и бъдещето си. Скирилите се в укритията нямат пряк достъп до доставки на храна, медикаменти и водни ресурси и разчитат единствено на запасите си, които са на изчерпване. Металургичният комплекс в пристанищния град е бомбардиран от седмици от руските сили. На този фон президентът Володимир Зеленски съобщи, че момче и момиче на 14 и 17 години са загинали след ракетен обстрел в Одеса.
  • Европейският съюз отказва да плаща покупките на газ от Русия в рубли и трябва да се подготви за прекъсване на доставките. Полша и България уредиха плащанията си в предвидената в договорите им валута с “Газпром” и отказаха да открият втора сметка в рубли. Руския газов гигант преустанови доставките за тях, считайки че плащането не е било извършено. В понеделник за кратко беше спряно и газоподаването за Германия. А министрите от ЕС заговориха за прогресивно спиране на покупките на руски петрол и руски петролни продукти. Очаква се решението да бъде гласувано на 4 май. Ако 27-те се разберат по този въпрос, то спирането на купуване на руски петрол и петролни продуки ще бъде прогресивно от 6 до 8 месеца, но ще има и мерки с незабавен ефект, като например данък върху транспорта с танкери.
  • Руските ракети, атакуващи Украйна, може да съдържат американски компютърни чипове, стигащи до Русия с посредничество на българска компания. Това съобщава Ройтерс според разкрития в собствено разследване за пътя на специализираните за ракетите компоненти от САЩ до Москва.
  • Русия не се стреми да сложи край на войната в Украйна до Деня на победата на 9 май, заяви външният ѝ министър Сергей Лавров. Лавров настоя, че Москва няма да бърза да приключи така наречената “специална военна операция” навреме за годишнината, на която се отбелязва капитулацията на нацистка Германия пред съюзническите сили – включително тогавашния Съветски съюз – през 1945 г.