Осем души са задържани по подозрение, че са участвали в организацията на взрива на Кримския мост. Това съобщи Федералната служба за сигурност на Русия (ФСБ), цитирана от „Ройтерс”.

Петима от арестуваните са руснаци,

а останалите трима - граждани на Украйна и Армения.Идентифицирани са общо дванадесет участници в атентата. ФСБ заяви още, че експлозията е организирана от украинското военно разузнаване и неговия директор Кирил Буданов. Взривното устройство е преместено от Украйна в Русия, като е минало през България, Грузия и Армения, съобщават от руската служба.

Бомбата, взривила Кримския мост

е била изпратена от Украйна в България през август. Това твърди руската Федерална служба за сигурност (ФСБ) според информация на ТАСС.Бомбата е замаскирана в ролки от строително полиетиленово фолио върху 22 палета с общо тегло 22,77 тона и е изпратена от пристанище Одеса до Русе в България в началото на август по договор № 02/08/2022 между "Транслогистик УА" ООД (Киев) и Baltex Capital S.A. (Русе), а оттам по море до грузинското пристанище Поти."В организирането на превоза на товара от България до пристанище Поти (Грузия) и след това до Армения са участвали украинските граждани Михаил Владимирович Цюркало, роден през 1975 г., Денис Олегович Ковач, роден през 1979 г., Роман Иванович Соломко, роден през 1971 г., грузинският гражданин Сандро Иносаридзе, брокер на име "Леван", и арменският гражданин Артур Терчанян, роден през 1985 г., ", се казва в доклада.След това товарът е обмитен в Армения (Ереван), където са подменени документите и е сменен изпращачът на товара. Камионът се връща в Грузия и оттам, след митническо оформяне по правилата на Евразийския съюз, влиза в Русия.

Бомбата е разтоварена

в склад близо до Армавир и са издадени нови документи, като получател става фиктивна компания в Крим. Това става на 7 октомври "със съдействието на Р. Соломко, гражданина на Украйна Владимир Василиевич Злоб, роден през 1987 г., и още петима идентифицирани руски граждани".Същия ден палетите са натоварени в камиона на вече известния Махир Юсубов, "който заминава за Симферопол, а на 8 октомври 2022 г. в 06:03 ч., докато пътува по Кримския мост, е извършено взривяване".Контролът върху движението на товара по целия маршрут и контактите с участниците в престъпната схема на превоза се осъществявал от служител на Службата за държавна сигурност на Украйна, който се представял като "Иван Иванович".