Бившият лидер на ДСБ Радан Кънев ще води листата на “Демократична България” за евровота. В последния момент настоящият евродепутат Светослав Малинов се отказа от водаческото място. През миналата седмица стана ясно, че заради недобре избран полет и закъснение на самолета на "Луфтханза" Малинов не присъства на гласуване по т. нар. план „Макрон". Заради новите правила за превозвачите във въпросния проект българският бранш протестира от месеци.

"За мен това е много труден момент. Аз не съм се подготвял да участвам в кампания за европейски избори”, заяви Кънев. Според него решението е било трудно и като повечето трудни решения е трябвало да бъде взето за часове.

Кандидатът от страна на "Да, България" на челните места в листата е дипломатът Стефан Тафров – втори, а трета е Албена Симеонова от "Зелените".

Кънев заяви и основните приоритети пред кампанията. На първо място той постави обединението на всички демократични избиратели, на всички общности в центъра и дясното, на демократичната общност. Той заяви, че е готов да работи за

изграждане на силна и единна алтернатива на ГЕРБ

в центъра и дясното. “Аз срещам стотици, хиляди българи, обикновени хора като мен, които я очакват и искат някой да се бори за нея, да се бори за тях”, каза Кънев. Кънев се обяви за силна европейска прокуратура, която да преследва престъпления и да повдига обвинения там, където българската се проваля, както и за Европейски съд, който да въздава справедливост там, където българските граждани не я получават.