Президентът Румен Радев не се е ръководил от скандала „Nexo” за избора си на кого да връчи третия мандат. Това обяви самият той  преди откриването на кръглата маса на тема енергетика. „7 партии - всяка има позиция, аз така съм преценил. Разчитам, че БСП ще направи максимално възможното. Не съм се ръководил от скандала „Nexo” за своя избор. Той избухна, след като бях взел своето решение.

Този скандал има потенциал да повлияе на едно бъдещо правителство с мандат на ДБ, това го виждаме всички”, добави Радев. „БСП не побърза да постави червени линии, съхрани диалога, показа, че е готова на компромис, на решения, които да са общи за всички партии или поне за мнозинството такива”, заяви президентът.

„БСП показа, че може да влиза в коалиции.

Относно кръглата маса на тема "Българската енергетика – Стратегия 2023 – 2053", Радев обясни, че перспективите са много, но финансите са ограничени.

"Надявам се на една ползотворна дискусия", посочи той.

Служебният премиер Гълъб Донев отбеляза, че посоката за развитие на енергетиката в България е ясно определена от закона за енергетиката.

Той добави, че по същество предоговаряне на Националния план за възстановяване и устойчивост е немислимо без стратегия. По думите му е важно да се гарантира енергийната и националната сигурност на България.

Служебният министър на енергетиката Росен Христов представи проект на стратегия за развитието на сектора.

"В момента енергийният сектор представлява основният източник на БВП за страната", заяви той.