Новият кабинет, макар и служебен, има амбицията да бъде кабинет на демократичното единодействие. Това каза президентът Румен Радев при представянето на приоритетите на новото правителството. Той обясни, че в неговия състав има хора от левицата, центъра и дессницата, експерти, свободни предприемачи и изразители на общественото недоволство.

" Той доказва онова, което за съжаление не бе постигнато в 45-ото Народно събрание – че е възможно демократи от различни цветове да надмогнат овехтели разделения и червените линии помежду си и да се обединят около каузата за свободна и справедлива България“", каза той.

"45-ият парламент бе белязан с много емоции. Макар и кратък, неговият живот не бе напразен. Той ще остане като един драматичен жалон в излизането на нашето общество от авторитаризма и корупцията", обясни още държавния глава. Той допълни, че това народно събрание е възродило духа на парламентаризма и на свободното слово, и че е дало възможност да се чуят премълчани истини.

"Пропука се омертата, на която се крепи компрометираният управленски модел", каза още Радев.

Той обясни, че предстоят "тежки месеци, тежко наследство и засилена съпротива от силите на статуквото".

„В тази обстановка пред този служебен кабинет стоят важни задачи – да гарантира нормалното функциониране на държавата; да осигури честни избори, обявявайки война на купения вот; да разкрие истинската картина за състоянието на държавата и най-важното – да направи първата крачка към укрепването на държавността", каза Радев.

Той обини отиващото си правителство, че е изцедило хазната със спорни проекти и безразборни предизборна харчове.

Румен Радев се обърна към служебните министри и ги призова да положат максимални усилия, за да докажат, че грижата за хората е най-важният приоритет на всяко едно управление.

"Вие ще трябва преодолявате последствията от пандемията, да въведете ред в хаоса с ваксинацията, да вземете тежкото решение за Плана за възстановяване и устойчивост.“, каза още той.