Това е огромна, неизвестна досега операция за издирване и огромен акт на съпричастност и солидарност на цялото ни общество. Това каза президентът Румен Радев в Перник, където продължава издирването на изчезналия 12-годишен Александър. Момчето изчезна в района на Перник и се издирва вече две денонощия. Всеки един живот, особено на дете, е важен и аз благодаря на всички хора и хилядите доброволци от Перник, които се включват в това мащабно издирване.

Надявам се да даде резултат, каза още държавният глава.

По думите му издирването ще продължи, докато този резултат стане факт. „Усилията ще бъдат насочени към всички възможни направления, към момента няма водеща версия, но продължава издирвателната дейност“, добави Румен Радев. „Това, което споделят органите на МВР, е, че няма нужда армията да се включи в издирването, защото при определена пренаситеност на терена започват да си пречат едни на други. Взети са всички мерки, включително с техника – термовизионни камери, специализирани автомобили, с дронове, хеликоптер на гранична полиция, много хора по всички възможни направления.

Съседни области също са активирани“, обясни държавният глава.

Той посочи още, че е обсъдил с министъра на вътрешните работи Иван Демерджиев ускоряването на програмата за видеонаблюдение да става по-плътна в повече населени места. „Нека да помислим и за децата със специфични потребности. Има вече налични устройства, те не са скъпи, да се носят от тези деца в дрехи или на ръката – има всякакви варианти, така че в едни такива условия това да може веднага да решава проблема“, призова президентът. Директорът на Областната дирекция на МВР в Перник старши комисар Павел Млеканов посочи, че обществото е силно ангажирано с издирването на детето и при най-малкото съмнение дори, се получават сигнали, които полицията проверява.

Общо сигналите за днес са девет до 16:30 ч., съобщи той.

Средно около 300 души са на терен , ангажирани са сили от жандармерията.