От спрелия работа трети реактор на АЕЦ „Михама” в префектура Фукуи, Западна Япония, е изтекла около 7 тона вода със съдържание на радиоактивни елементи. Според информация, публикувана на уебсайта на оператора на централата Kansai Electric Power, водата не е напуснала територията на централата и не е оказала въздействие върху околната среда.

Междувременно служители на Kansai Electric Power са започнали проверка за изясняване причините за инцидента.

Очаква се третият реактор на АЕЦ, който беше спрян през октомври 2021 г. поради неизпълнение на мерките за укрепване на инфраструктурата за борба с тероризма, да заработи отново този месец.

През юни миналата година третият блок на централата стана първият реактор, рестартиран в страната след аварията в АЕЦ "Фукушима-1", който е бил в експлоатация повече от 40 години. Но още през октомври той беше спрян, тъй като компанията-оператор не завърши в определения срок необходимите инфраструктурни подобрения, за да защити централата от терористични атаки.

Първоначално повторното пускане на трети енергоблок беше планирано за октомври тази година, но компанията изпълни по-рано предписанията на Комитета за контрол на атомната енергетика в страната.

След аварията в АЕЦ "Фукушима-1" през 2011 г. японските власти затегнаха изискванията към ядрените съоръжения. В допълнение към необходимостта от укрепване на инфраструктурата срещу терористични атаки, компаниите оператори на атомни електроцентрали трябваше да преустановят работата на реактори, които са в експлоатация повече от 40 години. Експлоатацията им може да бъде възобновена само след извършване на задълбочена проверка.