Броят на бебетата, родени в Канада, спадна почти до най-ниското си нов от 15 години заради пандемията от коронавирус. Експертите обаче посочват, че това не е единствената причина за намаляването.

През 2020 година, според доклад на в цялата страна са се родили 358 604 бебенца – най-малко от 2006 насам. Намалението спрямо 209 година от 3,6% също е най-голямото в сравнение с предна година от 14 години.Спадът е отбелязан във всички провинции и територии на страната, посочва докладът.Това е стабилна тенденция надолу и тя е постоянна за всички индустриални западни държави, като САЩ и Австралия“ - каза Мери Ан Мърфи, асоцииран професор към Университета на Британска Колумбия, специалист по проблемите на застаряването и демографията.

Доклада на Statistics Canada бе публикуван на 28 септември. Той посочва още, че в САЩ ражданията са спаднали с 4% между 2019 и 2020 година, а за Великобритания и Франция спадът е съответно 3,9% и 2%.

Броят на ражданията спада неумолимо през последните 5 години. През 2016 година те са били 283 000.

Според Мърфи пандемията от коронавирус се е оказала „обратното на бейби бум“, като младите двойки са били по-загрижени заради загубата на работни места, приходите си и осигуряването на покрив над главата, отколкото с увеличаване на семейството.

Освен това двойките с традиционна сексуална ориентация по-често от всякога избират да нямат деца въобще. От 2016 година само 51% живеят с деца – най-нисък брой откакто се водят наблюдения. Броят на двойките без деца е пораснал със 7% . Това е доста по-бързо от растежа на броя двойки с деца – 2,3%.Според проф. Мърфи към тези негативни фактори, частично обясняващи спада на ражданията, пандемията е добавила сериозни пречки не само за създаване на семейства, но за взаимоотношенията по принцип.