САЩ разследват възможна атака с микровълнов апарат в близост до Белия дом. Микровълните могат да причинят т. нар. Хавански синдром, който пък е в състояние трайно да увреди мозъка, пише „Сън“. Предполагаемото нападение е станало близо до Илипс – моравата от южната страна на Белия дом, а пострадалият е служител на Националния съвет за сигурност.

Преди е имало още един такъв случай – през 2019 година във Вирджиния., докато служителка в Белия дом е разхождала кучето си, припомня CNN.

Говорител на Белия дом увери, че администрацията приема здравето и сигурността на служителите си като първостепенна задача и че обръща огромно внимание на докладите за здравословното им състояние.

Той подчерта, че Белият дом работи в тясно сътрудничество с департаментите и агенциите, за да се определи причината за необяснимите здравословни инциденти.

С наименованието „Хавански синдром“ се означава набор от характерни за излагане на микровълново лъчение симптоми и здравословни проблеми, получавани от персонала на посолствата на САЩ и Канада в Куба от 2016 година. Въпросът за това бе повдигнат през 2017 г., когато президентът Тръмп обвини Хавана, че причинява тези проблеми.

Последвало проучване върху дипломатите, публикуване в списание JAMA, показа, че те са претърпели някакви форми на мозъчно увреждане, макар и да не бе уточнено какво точно. Един от съавторите очерта като „главен заподозрян за феномена“ микровълновото оръжие.

Десетките случаи на Хавански синдром принудеха управниците в САЩ и Канада да намалят до минимум личния състав на посолствата си в Куба.

След случаите в Хавана характерните симптоми бяха докладвани от дипломати и в други държави. Тези, които се разболяха по-сериозно, имаха неврологични проблеми като безсъние и световъртеж.

Учените имаха редица предположения и дискусии за причината. Посочена бе възможността ефектите на синдрома да се дължат на препаратите против комари и на пестициди. Един учени вярват на потърпевшите, че имат реални здравни проблеми, но други смятат, че това е внушение.

Доклад от 2019 година заключава, че микровълнови атаки в Хавана не е имало и всичко е в главите на „потърпевшите“. Няколко специалисти обясниха случаите с „емоционална травма“ и стрес.

Разбира се, случаите обтегнаха отношенията между САЩ и Куба.

През 2020 обаче с пълна сила се завърна предположението, че руски агенти са използвали „микровълново оръжие“, за да предизвикат мозъчни увреждания у американски шпиони.

Според медийни съобщения изследователски екип към централата на ЦРУ в Лангли е заключил, че жертвите са биле атакувани с микровълново устройство, което може да облъчва през стени и прозорци от разстояние над 3 км.

ФБР и ЦРУ посочиха с пръст като заподозрян стария враг от Студената война, но нямаха доказателства.

Междувременно възникнаха подозрения за подобна атака и срещу дипломатическия екип на САЩ в Гуангджоу, Китай, където служителите също започнаха да се оплакват от характерно за мозъчно увреждане неразположение.

Официално нападенията бяха наречени „звукови атаки“ заради ниските жужащи звуци, чувани от жертвите.

Според докладите е имало още такива случаи, включително на двама изтъкнати шпиони на ЦРУ, които получиха характерните симптоми в хотела си при пътуване в Австралия.