Убийството на граничния полицай край Елхово отприи вълна от реакции срещу служебното правителство и доведе до въпроси до колко е обезоппасена границата на България. Една от най-обсъжданите теми е отговорността на вътрешния министър Иван Демерджиев. Представители на първата политическа сила ГЕРБ официално поискаха неговата оставка.

"Поискахме оставката на вътрешния служебен министър Иван Демерджиев, който носи политическата отговорност и тази на главния секретар на МВР, който носи оперативната отговорност”. заяви Даниел Митов от ГЕРБ.

“Липсва координация между българското правителство и Република Турция и Гърция очевидно, а това до преди години не можеше да се види.

Откакто дойдоха ПП и служебните правителства на Радев, започнаха проблемите с мигрантски натиск и проблемите с охраната на границата”, коментира още Митов.

Той уточни, че има и пик в трафика на наркотици, но не е ясно какви мерки се предприемат в тази посока.

“Време е да има редовен кабинет, от миналата година говорим, че има проблем с охраната по границите, Бойко Рашков докато беше вътрешен министър се занимаваше с всичко друго, но не и с този проблем”, подчерта още Митов.

Атанас Атанасов от ДБ обаче коментира, че проблемите с мигрантския поток се натрупват с годините.

“За тази ограда бяха похарчени 200 млн. Тези негативни последици не са вследствие от работата на Демерджиев, те са от времето на ГЕРБ, така че Борисов да не бяга от отговорност”, подчерта още Атанасов.

Оставката на Демерджиев няма да реши проблема.

Безспорно е, че на българо-турската граница се случват страшни беззакония. Оградата спира единствено да не преминават диви животни от България в Турция и обратно.

Това заяви пък лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов.

Той е категоричен, че неговата формация няма да иска оставката на служебния министър на вътрешните работи заради случая от понеделник, но иска разследване.

"Разследване на тези, които изградиха този стобор – плет по границата, направен от ГЕРБ и техните някогашни патриотични коалиционни партньори", подчерта Костадинов.

"Доколкото съм запознат става дума за тежко криминално деяние. Не бъркайте министъра с един друг министър, чиято детска мечта явно беше да бъде милиционер. Каква вина има министър Демерджиев в конкретния случай?", попита от своя страна Мустафа Карадайъ от ДПС.

Трябва да решаваме проблемите, а не да се фокусираме върху един човек, който от няколко месеца е на власт като министър.

Трябва да се укрепи наистина оградата по границата, хората трябва да се снабдят с пълна екипировка, със снаряжения. коментира съпредседателят на "Продължаваме промяната" Кирил Петков.

"По време на нашето правителство Министерството на отбраната даде до 500 човека да помагат на гранична полиция, в момента трябва да се мисли как да се по-добри охраната по границата, всичко останало са политически говорения", допълни още Петков.

"Проблемите с мигрантския поток са от времето на ГЕРБ, а сега служебното правителство утежнява този проблем, защото се възвръщат стари практики.

От както са на власт служебните кабинети, вече имаме два трагични случая”.

Това пък заяви Иван Иванов от БСП.

Иванов уточни, че Демерджиев не се е справил успешно с контрола по границата, с трафика на наркотици, но и с контрола по провеждането на честни и прозрачни избори, тъй като е имало множество изборни измами.

“Трагичният случай на границата с Турция уронва името на МВР и Демерджиев трябва да подаде оставка.

Ако той не го направи, е редно президентът да я поиска”, коментира още Иванов.