Турската военна база в Северен Ирак, в която са разположени турските войски, е била подложена на ракетно нападение в петък вечерта, съобщи телевизия "Ал Сумария". Тя е била поразена от ракети, съобщи телевизионният канал "Ал Сумария", позовавайки се на източници от местните силови структури.

Нападението е извършено в лагера Зликан, разположен в района на Башика, близо до Мосул (провинция Нинева). По военното съоръжение са изстреляни три ракети. Според Shafaq news поне една ракета се е взривила в лагера. Няма данни за евентуални жертви или наранявания.

Отговорност за нападението пое "Лива Ахрар ал-Ирак", като заяви, че то е отмъщение за обстрела на провинция Дахук от турските сили.

В сряда Shafaq news съобщи, че при турски артилерийски обстрел на туристически обект в провинция Дахук (част от Иракски Кюрдистан) са загинали девет души, а други 22 са ранени. Националният съвет за сигурност на иракското правителство отзова шарже д'афер от Анкара за консултации. Турският външен министър Мевлют Чавушоглу заяви в четвъртък, че Анкара няма нищо общо с инцидента.

Зликан, както и друга турска база край село Ел Амадия, на 15 км от турската граница, а също и други военни обекти на страната в Ирак периодично стават обект на различни видове нападения. Често жертви на такива нападения са турски военнослужещи.