"Не съм и няма да бъда бухалка в ръцете на когото и да е". Така вътрешният министър Бойко Рашков коментира в интервю за NOVA критиката към структурата на КПКОНПИ, която беше предложен да оглави, че тя ще се превърне във "втора прокуратура и бухалка". По думите му той едва ли ще може да бъда употребен като средство, както при предишните управления са били ползвани институциите. "Преди управлението имаше мутренски характер, изрази, изказ и т.н. Сега нещата са различни", подчерта силовият министър. Той беше категоричен, че не е притеснен дали ще получи политическа подкрепа за поста. "Да ви кажа откровено, това не е тревога за мен и повярвайте ми, аз ще приема и едното и другото – и ако получа и ако не получа подкрепа. Ако не получа подкрепа  - това няма да повлияе на душевното ми състояние по никакъв начин". Ето текста на цялото интервю с вътрешния министър Бойко Рашков, което се е провело в петък рано сутринта:

Проследихте ли протеста от четвъртък вечерта, как бихте оценили реакцията и работата на полицията?

Нека да обърнем внимание на случилото се в Перник, където младо момче е упражнявало, твърди се, системен тормоз над много хора. 23 обвинения, нито една присъда, защо няма никакво правосъдие, защо няма наказани и защо няма усещане за справедливост?

Вашите допускания какви са?

Вие казвате, че прокуратурата носи една от основните вина в случая, но наши източници твърдят, че жалбите срещу бияча са били късани и хвърляни в кошчето от местната полиция, че доказателствата са показвани на когото трябва. Имате ли такава информация, можете ли да я потвърдите?

Също така знаете какво казва кметът на Перник – ще иска помощ отвън, ако пернишката полиция не може или не иска да се справи с хора , които бият невинни в Перник. Не може или не иска полицията да се справи?

И да поговорим за бащата на бияча, знаете, че е бил съден и оправдан за лихварство. Би ли следвало и той да се оттегли от поста си – личното Ви мнение?

Време ли е да търсим морал и в друг един случай, с който много интензивно се занимавахме последната седмица – установени и задържани ли са нарушителите и знае ли се какви са мотивите да извършат този побой?

И Пиже?

Защо?

А какво предполагате?

От страх ли?

Какво е здравословното състояние на 5-мата служители в Самоков?

Възможно ли е да бъдат наказани, защото не са го направили?

По друга една тема искам да Ви питам – тя се превърна в ключова и за политически дневен ред на обществото – тази за Капитан Андреево? Депутат от ПП лансира тезата, че на Капитан Андреево е бил покровителстван трафикът на хероин, Вие имате ли информация за такова нещо?

Възможно ли е подобен трафик да е бил способстван от тази лаборатория, за която се зададоха вече твърде много въпроси?

Друг депутат от ПП твърди, че граничният пункт е притежание на Ами и Таки. Такава информация постъпвала ли е при Вас?

Има ли вече информация кой е заплашвал депутати от ПП заради казуса с „Капитан Андреево”, кой се е опитвал да дава подкупи, такива случаи вече са известни в публичното пространство?

И все пак имате представа поне за някои от имената, които са отправяли такива заплахи. Това са реални сигнали?

Имало ли е непосредствен риск за живота им – на Христанов и проф. Даскалов?

Работи ли МВР по казуса с проф. Моллов, за когото се твърди, че е човекът от записа дал 100 000 лв.?

Вярвате ли в тезата, че това е причината за падането на коалицията?

Имате ли допускане за тази партийна тайна?

Можете ли да ни кажете?

Кой и кога Ви предложи позицията за шеф на КПКОНПИ?

Предполагам не сте разбрали от пресконференцията?

Питам.

Допускам, че много хора, които ни гледат в момента си задават въпроса – не е ли шеф на КПКОНПИ по-ниска позиция от министър на вътрешните работи?

Къде борбата срещу корупция ще е по-ефективна?

Доста енергичен човек, казвате, но депутатите от ИТН твърдя, че Кирил Петков е свързал номинацията с Вашата възраст и невъзможността Ви да направите реформа в МВР, затова отивате в КПКОНПИ?

Друга критика към, структурата на КПКОНПИ е, че тя ще се превърне във втора прокуратура, но бухалка не на тези, а онези?

Има ли риск обаче, знаете каква е политическата обстановка, след вас ако станете шеф на КПКОНПИ, да дойде друг, който ще я управлява така, както вие твърдите се управлява първата прокуратура?

Ще получите ли политическа подкрепа за да оглавите КПКОНПИ?

Ако все пак бъдете избран, кой ще седне тук във Вашия кабинет на стола на вътрешния министър?

Вие казвате – полицейските служби работят добре, полицаите обаче не са доволни. Готвят се да блокират пътища, ще продължават протестите и не са сигурни, че ще получат това, на което се надяват?

На едно мнение ли сте обаче и за реформата – вие казвате, тя е готова на 98%, те казват – това е имитация на реформа? Кой е прав?

Това е към критиката, че не сте се допитали до синдикатите?

Имали ли са време да отговорят?

Това разминаване, за което Ви попитах, има ли политически подтекст в протестите. Виждате ли такъв?

С коя политическа сила контактуват най-интензивно?

Нека да си поговорим за ГЕРБ, каква е вашата равносметка след арестите на Борисов, Горанов и Арнаудова?

 

Критиката Ви към прокуратурата е ясна, но и Вас ви критикуват, особено бившите коалиционни парньори, че не сте извършили както трябва този арест и че сте превърнали Бойко Борисов в герой?

Знаете ли защо напуснаха коалицията?

Какъв е той според Вас?

Това има ли общо с ИТН?

Да разбирам правилно, че според вас, разривът в коалицията се е случил заради АМ "Хемус"?

Ако се стигне до падане на правителство и друг кабинет в рамките на този парламент, може ли да ви видим като вътрешен министър в рамките на кабинет, чийто премиер не е Кирил Петков?

Опитвала ли се е някоя политическа сила да Ви привлече на този етап?

Ако приемем, че властта си тръгне – кое ще определите като най-големия Ви успех и провал?

А най-големият Ви провал?

Как виждате хоризонта на властта?