Министърът на регионалното развитие Гроздан Караджов депозира оставката си ден, след като лидерът на "Има такъв народ" Слави Трифонов обяви, че изтегля формацията от коалиционното правителство на Кирил Петков. По-рано в четвъртък Караджов даде пресконференция, на която отговори на обвиненията, отправени от "Продължаваме промяната", че ИТН и той в качеството си на ресорен министър, са изискали 3.9 милиарда лева, които да постъпят  в МРРБ, а част от тях да бъдат раздадени на строителни фирми, разследвани за злоупотреби от вътрешния министър Бойко Рашков. По време на пресконференцията Караджов определи думите на Кирил Петков като лъжи и "фалшиви оправдания", които "накърняват достойнството му" и "приема тежко". Той обясни, че въпросните 3.9 милиарда не са изискани от него пари, а средства, които са били обещани. “Никога не съм искал тези пари. Тези пари са натрупани допълнителни дефицитни средства. Беше обещано въпросните средства да бъдат добавени, за да не бъде оставена такава дупка. Никой не е поставял условия за даване на допълнителни средства”, посочи Караджов.

Регионалният министър смята, че твърденията срещу него и партията, която представлява са ефект от паниката, че от "Продължаваме промяната" изпускали юздите на управлението. "Идеята, че си тръгваме заради тези пари са фалшиво оправдание. Те започнаха да говорят по същия начин, както, когато се избираше гуверньор на БНБ – да говорят за крадливи фирми. Това няма нищо общо с казуса за вчерашното ни напускане и не отговаря на фактите”, посочи той. По думите на Караджов, регионалното ведомство и коалиционното правителство са дали гаранции за ремонти и субсидиране на общини чрез средства, които е трябвало да дойдат със запълването на дефицита от 3.9 милиарда. “Това не са пари, които Караджов иска, за да напълни гушите на крадливи фирми, а дефицит. Това се е натрупало, заради решение на парламента. Отделно, обещахме 500 милиона лева за ВИК проекти и общински пътища. Всички разходи по различни пера достигнаха 3.9 милиарда. Те не са искане. В бюджета на МРРБ има обещани неща за 3 милиарда лева, които ги няма в актуализацията. Това означава, че част от финансирането за определени проекти трябва да отпадне, дали за пътища, дали за общини”, обясни Караджов. Според него в актуализацията на бюджета изначално не са били предвидени пари за магистрали, а оттеглянето на "Има такъв народ" от властта е свързано с незряло управление от страна на мандатоносителя, което носи рискове за страната. Въпреки хвърлената оставка и разнобоя в коалицията, Караджов заяви, че партията му ще подкрепи бюджета в социалната му част. “Имам входящ номер за оставката си вече. Лоялен човек съм. Искам да видя как сега ще кажем на общините, че обещаните пари ги няма”, посочи той.

Междувременно стана ясно, че спортният министър Радостин Василев, който също е от квотата на "Има такъв народ" ще депозира своята оставка в петък. Той обясни, че Министерство на спорта нямало забележки по бюджета. По негови думи основните спорове в коалицията били в парламента. Политическите престрелки между ИТН и "Продължаваме промяната" обаче продължават извън него. Външният министър Теодора Генчовска обвини премиера Петков, че е провеждал разговори с европейски дипломати как може да бъде заобиколено ветото на България към Северна Македония за започване на присъединителни преговори на Скопие с ЕС. Петков определи тези твърдения като лъжи. Вчера, лидерът на ИТН Слави Трифонов обясни, че една от основните причини за излизането на партията от управленската коалиция е именно казусът с РСМ.