В петък вечерта енергийната система на щата Калифорния не издържа и бе въведен временен режим за милиони домакинства. Подобно нещо не се е случвало там от 2001 г. Тогава всичко се дължи на търговски спекулации с цената на тока, днес обаче проблемът е много по-базов – просто няма достатъчно електричество, за да работят климатиците в жегата, пише в свой коментар Боян Рашев, управляващ партньор в Denkstatt, цитиран от Investor. Как стана така, че жителите на световния център на иновации, на които разчитаме да измислят, финансират и въведат технологиите, които трябва да спасят планетата от изменението на климата, изведнъж се оказаха обратно в 19-ти век – на тъмно и горещо, и то насред пандемията? Цифрите показват какво и кога се случва. В конкретния случай става дума за температури над 40 градуса, които водят до ръст на потреблението за климатизация в късния следобед. Това се комбинира с облачност, която ограничава производителността на слънчевите централи, и тихо време, тоест и вятърните не дават почти нищо. После идва и неизбежният ежедневен залез и изведнъж се оказва, че токът не стига. Всички индустриални потребители, които могат, са

принудени да ограничат потреблението
  1. Калифорния инвестира милиарди във ВЕИ, които в „добро“ време дават повече, отколкото е нужно, но в „лошо“ спадат почти до нула.
  2. Поради многото нови ВЕИ, на Калифорния се налага да инвестира още повече милиарди и за изграждане на нова преносна мрежа вместо да подобрява качествата на наличната. Това е огромен проблем, защото
жегата води до чести аварии
  1. Калифорния затваря множество въглищни централи. Те не са запазени, за да осигуряват студен резерв за подобни ситуации. Защото това струва пари, а и хич не изглежда „еко“.
  2. Калифорния затваря ядрени реактори, така че днес липсват достатъчно мощности, които да дават големи количества надеждна базова енергия.
  3. Газовите централи в щата водят непрекъсната битка за оцеляване срещу активисти, политици и агенции, защото и те са „замърсители“... според Грета и Холивуд.
  1. Цената на тока за домакинствата в Калифорния експлодира – ръстът й в последните 10 г. е 6 пъти по-бърз от този в останалите щати на САЩ, а абсолютната стойност вече гони средната за Европа.
  2. Заради гигантските флуктуации на ВЕИ, нуждите от и цените на горещия резерв скачат много. Но никой не иска да плаща за него, тъй като това значи още по-високи цени за крайния потребител. Накрая просто газовите централи се поддържат на ръба.
  3. Още по-малко внимание се отделя на поддръжката на студен резерв. А неговата роля в енергийната система е точно такава – да се включи, когато всичко друго е изчерпано. Обаче и за това трябва да се плаща.

54.4 °C в Долината на смъртта!