За да пести енергия, резиденцията на германския президент Франко-Валтер Щайнмайер - "Белвю", която се намира в Берлин, ще потъне в мрак през нощта.

До сега тя бе осветявана със специални фенери.

Отсега нататък "Белвю" ще бъде осветен през нощта само при посещения на чужди официални лица.

През май беше пуснато нощно осветление на фасадата на сградата, а околното пространство беше само затъмнено от съображения за сигурност.

До момента резиденцията получаваше частично електричество от водноелектрически централи, и слънчеви панели, разположени на покрива на сградата.

Администрацията на президента изготвя спешен план как да се увеличи делът на възобновяемата енергия и отоплителната система да премине на геотермални помпи.

В момента резиденцията е с централно отопление.

Държавният глава вече използва лимузини с хибриден двигател, а на разположение на служителите са четири велосипеда, като с времето броят на екологичните превозни средства ще бъде увеличен.

Миналата седмица вицеканцлерът, германският министър на икономиката Роберт Хабек обяви нов „пакет за енергийна сигурност“, с който германското федерално правителство иска да отговори на предстоящия недостиг на газ и енергия през есента и зимата с нови мерки.

Недостигът на енергийни ресурси в Европа повиши драстично цените им и правителствата търсят различни начини за компенсиране на недостига им.