Броят на хората, които са напуснали работата си, достигна нов рекорд през септември, съобщи министерството на труда на САЩ. По негови данни 4,4 милиона работници, които представляват 3% от цялата работна сила в страната, са прекратили трудовите си ангажименти. Това е най-високият брой напуснали, откакто министерството следи данните по въпроса.

През септември освен това са отворени 10,4 милиона работни места, с които той измести август от второто място по този показател за времето, откакто се води подобна статистика. Септември отстъпва само на юли, който завърши с 10,9 милиона отворени работни места.

Процентът на принудителните отпуски и уволненията остава непроменен през септември – 0,9.Данните потвърждават тенденцията сред работниците в САЩ да преоценяват трудовото си положение и живота си след шока на пандемията.Напускането на работа през септември е най-силно изразено в няколко бранша. Най-голямо е в сектора на изкуствата, развлеченията и почивките, а също така и в областта на образованието в местните управи.Рекордното напускане на работа, комбинирано с почти рекорден брой създадени работни места, постави много компании в трудна ситуация на липса на персонал. За момента работниците имат по-силната позиция на трудовия пазар. Анализаторите свързват с това множеството стачки и голямата активност на служителите.Гладът за работници в периода на отваряне на икономиката доведе и до увеличаване на заплатите, особено в сектора на услугите, където те се свиваха в годините преди пандемията.Предварителните данни на министерството показват, че средното почасово заплащане на наетите в заведенията за хранене и пиене се е извисило през септември до рекордните 17,58 долара. По този показател се наблюдаваше бавно покачване през всичките месеци на 2021 година.Безработица все още надвишава тази отпреди пандемията. Миналия месец тя беше 4,6%, докато през февруари 2020 г., преди пандемията да обърка трудовия пазар, е била 3,5%.