Летните жеги породиха и подхраниха горски пожари във Франция, Португалия и Испания, а Великобритания се готви за "екстремни" горещини през следващите дни. Хиляди огнеборци се опитват да потушат пламъците в засегнатите райони. В Югозападна Европа се наблюдава втората за последните седмици гореща вълна. Според учените подобни екстремни метеорологични явления стават все по-чести и интензивни поради изменението на климата.

В Португалия пет региона в центъра и на север беше обявена „червена” тревога заради горещини, а почти цялата страна остана в състояние на тревога от горски пожари, тъй като повече от 2000 пожарникари се бореха с четири пожара.

До края на деня в четвъртък в пожарите е загинал един човек, а около 60 са били ранени. Евакуирани са близо 900 души, а няколко десетки къщи са повредени или разрушени, съобщиха португалските власти.

Тази година горските пожари са унищожили 30 000 хектара земя, което е най-голямата площ след пожарите през 2017 г., при които загинаха около 100 души. Точно отвъд границата, в Испания в четвъртък избухна пожар в близост до националния парк "Монфрагю" - защитена територия, известна с дивата си природа. В Екстремадура, където се намира паркът, тази седмица са изгорели хиляди хектари.

В Югозападна Франция пламъците са унищожили повече от 7000 хектара от вторник насам и са наложили евакуацията на 10 000 души. Огън бушува в боровите гори близо до Дюната на Пилат - най-високата пясъчна дюна в Европа, която привлича туристите.

"Никога преди не съм виждала това и имаш чувството, че наистина е постапокалиптично", каза в четвъртък местна малко преди да бъде издадена заповед за превантивна евакуация на село Казо край Дюната на Пилат.

Рекордни температури

В четвъртък Португалия регистрира най-високата си температура за юли - 47 °C. В Централна Испания живакът достигна 45,4 °C в четвъртък, което е малко по-малко от рекордните 47,4 °C, регистрирани през август миналата година.

За петък прогнозите са температурите да достигнат 41°C в някои части на Португалия и 44°C в някои части на Испания.

Южна Франция, където в четвъртък температурите достигнаха 38 °C, се очаква днес да достигнат стойности от 40°C, а в началото на следващата седмица се очаква да има още по-големи жеги.

Британската метеорологична агенция издаде днес първото в историята си "червено" предупреждение за извънредни горещини, като прогнозира рекордно високи температури от 40°C през следващата седмица.

От метеорологичната служба заявиха, че има 50% вероятност в понеделник или вторник температурите за първи път да надхвърлят 40°C и 80% вероятност предишният рекорд на страната от 38,7°C, поставен през 2019 г., да бъде надминат.

"Нощите също вероятно ще бъдат изключително топли, особено в градските райони", каза главният метеоролог Пол Гундерсен, "Това вероятно ще доведе до широкообхватни въздействия върху хората и инфраструктурата. Такива горещини може да имат неблагоприятни последици за здравето".

Червено предупреждение се издава, когато е "много вероятно да има риск за живота, със значителни смущения в пътуването, енергийните доставки и евентуално широко разпространени щети на имущество и инфраструктура".

Болниците в Обединеното кралство вече предупредиха за рязко увеличаване на броя на приетите пациенти, свързани с горещините, а железопътните оператори уведомиха пътниците да очакват отмяна на влакове.