На пръв поглед всичко прилича на класическите борби за власт, които светът познава, включително и от редица популярни сериали за американската политика. В САЩ открай време функционира двупартийна система, в която се смята за лош стил, ако една партия действително с всички средства се опитва да спъва правителствената работа на другата, за да може на следващите избори да спечели мнозинство поне в една от камарите на парламента. Въпреки това тази тактика се използва, включително и от Демократическата партия в миналото – нека не го забравяме. В момента обаче в САЩ се случва нещо по-различно, което има принципен, едва ли не съдбовен характер, пише „Дойче веле“. След четиригодишното управление на Доналд Тръмп, който взе цялата Републиканска партия като заложник на своята лъжовна политическа постройка, сега сякаш на карта е поставена – ни повече, ни по-малко – самата политическа система на САЩ.

Целта - чернокожите да не влияят
 Демокрацията е заложена на карта
 
необходимите поуки
 
  1. Само малко демонтиране на демокрацията – такова животно няма. Който се съюзява с антидемократични партии или политици само за да вземе властта, вече е изгубил. В САЩ републиканците болезнено разбират, че вече не могат да приберат обратно в бутилката изпуснатия популистки дух на Доналд Тръмп.
  2. Никой няма отговор на големия въпрос: Как можем да спукаме затворените информационни балони в социалните мрежи, където пребивават толкова много хора? Тъкмо САЩ са потресаващ пример за това колко бързо фактите могат да бъдат подменени с лъжи, когато тези лъжи са в хармония със собствения светоглед.
  3. За да заслужат доверие, политиците на първо място трябва да уважават избирателите. Появата на Доналд Тръмп беше възможна включително и в резултат от арогантността на либералните политически елити, които просто пренебрегнаха тревогите и грижите на много обикновени американци.
  4. Една демокрация може да оцелее единствено ако поддържа независими, критични и диалогични медии, които са в състояние да достигнат до широки кръгове от обществото.
  5. А най-важното нещо е образованието на младите хора, които трябва да придобият медийна грамотност и да усетят насладата от това да мислят със собствените си глави. Всичко започва в училище. Но тъкмо тук може и да свърши.