Републиканците в Сената отхвърлиха искането за изслушване на свидетели в порцеса по импийчмънт срещу президента Доналд Тръмп. Против гласуваха 51 сенатори, а 49 подкрепиха искането на демократите. За изслушване на свидетели, освен всички демократи, гласуваха и двама републиканци Мит Ромни и Сюзун Колинз.

След гласуването лидерът на малцинството в сената Чък Шумър заяви, че това е "голяма трагедия".

"Америка, за нещастие, ще помни този ден, в който Сенатът не изпълни своите отговорности, когато Сенатът се отвърна от истината и продължи към фалшив процес", каза Шумър.

Последният от колебаещите се сенатори републиканци Лиза Мурковски по-рано днес обяви, че ще гласува срещу привикването на свидетели. Това лиши демократите от възможността да получат нови доказателства и да проточат процеса.

„Отчитайки несъстоятелността на този импийчмънт от самото му начало и по-нататък в неговия ход, аз стигнах до извода, че в Сената няма да има справедливо разглеждане”, заяви тя.

Мурковски повтори, че е обмисляла възможността да гласува за привикването на свидетелите, но в крайна сметка се отказала от тази идея. „Не мисля, че продължаването на този процес ще промени нещо. Тъжно е да се признае, но Конгресът като институция не съумя да изиграе своята роля”, изтъкна сенаторът.

Гласът на Мурковски беше последната надежда на демократите да представят свидетели, защото за целта бе необходимо поне трима републиканци да подкрепят предложението им. Първоначално по този въпрос се колебаеха четирима републиканци: Сюзън Колинз, Мит Ромни, Ламар Александер и Мурковски. Колинз и Ромни заявиха, че ще подкрепят демократите. Александер съобщи преди това, че ще гласува против предложението им.

Ако Мурковски бе застанала на страната на демократите, предложението можеше теоретично да мине при условие, че председателстващият процеса в лицето на председателят на Върховния съд на САЩ Джон Робъртс бе взел страната на демократите. Но дори и в този случай той, най-вероятно, би подкрепил Тръмп и инициативата щеше да бъде отклонена.

Сега Сенатът изпълнява функции на съд със съдебни заседатели, а Камарата на представителите играе ролята на обвинител. За отстраняването на президента от длъжност е необходима подкрепата на две трети от сенаторите или на 67 сенатора. При сегашния състав на Сената това е малко вероятно, защото в горната камара на Конгреса републиканците държат 53 от общо 100 места.

Очакваната оправдателна присъда на американския президент Доналд Тръмп в процеса за импийчмънт ще бъде „куха победа“, ако процесът не допусне никакви свидетели, заяви председателят на малцинството в Сената Чък Шумър, преди началото на днешното заседание.

"Тази страна се насочва към най-голямото прикриване след Уотъргейт", каза Шумър преди да стане ясно дали днес ще е последният ден от историческите изслушвания.

"Ако моите републикански колеги откажат да допуснат свидетели и документи в този процес, оправдателната присъда на президента ще бъде безсмислена. Защото това ще бъде резултат от фалшив процес."

След като гласуването за изслушване на свидетелите се провали, се очаква лидерът на републиканското мнозинство Мич Макконъл, приближен на Тръмп, да се опита да придвижи бързо нещата към окончателно гласуване по обвиненията. Това може да стане още тази вечер, въпреки че може да бъде отложено за по-нататъшни разисквания.