Републиканските сенатори отново се противопоставиха на опита на своите колеги от Демократическата партия да придвижат напред законопроект, който позволява повишаване на тавана на федералния дълг на САЩ. Това развитие повдигна въпроси дали партийните дрязги няма да докарат вреди на американската икономика.

Финансирането за правителството приключва в четвъртък, а упълномощаването за действия па заеми изтича на 18 октомври. Това поставя под напрежение демократите, които контролират с малко превъзходство и двете камери на Конгреса, но трябва да решат тези належащи въпрос заедно с придвижването напред на амбициозния в законодателно отношение дневен ред на президента Байдън.

Досега републиканците успяват да им попречат. Във вторник те блокираха законопроект, който предвиждаше промяна в таван на националния дълг от 28,4 трилиона долара, а на предния ден събориха и предложение, комбиниращо промяната в тавана на дълга с временно удължаване на финансирането за правителството. Те заявиха, че ще подкрепят второто, ако бъде представено като отделен законопроект.

Републиканците обясниха, че се противопоставят за тавана на дълга, защото не искат да помагат на демократите да прахосват повече пари, а демократите контрираха, че голяма част от дълга е натрупан при Тръмп.

В резултат в момента законодателите имат само три дни да избегнат спиране на работата на правителството преди полунощ в четвъртък, когато изтича и сегашната фискална година. Ако не успеят, може да се наложи да бъдат изпратени в принудителен отпуск стотици хиляди федерални служители, и то в момент на бушуваща здравна криза.

Финансовият министър Джанет Йелън предупреди, че правителството няма опции да продължи плащанията по дълговете след 18 октомври.

http://gty.im/1343577018

Лидерите на демократите в Сената и Камарата на представителите все пак обявиха, че скоро ще представят разходни законопроекти, които да отклонят надвисналото блокиране на правителството.

Партийните сблъсъци направиха поставянето на работата на правителството под риск нещо обикновено. Най-скорошното спиране на правителството се случи при предшественика на Байдън, Доналд Тръмп, и продължи 35 дни, преди да приключи през януари 2019 година.

Блокаж на изпълнителната власт или провал в плащанията по дълговете ща бъдат силен политически шамар за демократите скоро преди междинните избори догодина, тъй като те изграждат системно образ на партия на отговорното управление след хаотичното президентство на Тръмп.

Демократите имат и вътрешни проблеми – те се борят да се обединят зад двете носещи колони на вътрешната политика на президента Байдън – инфраструктурния план за 1 трилион долара и огромния пакет от 3,5 трилиона за социални разходи и инвестиции.