Ресторантите, нощните заведения, казината, игралните и спортните зали в България остават затворени поне до 31 януари.

Това съобщи здравният министър Костадин Ангелов по време на редовния брифинг на Националния оперативен щаб.

Детските градини, ясли и училищата за учениците от 1 до 4 клас обаче ще бъдат отворени.

Окончателните противоепидемични мерки, които ще действат до 31 януари 2021 г. бяха докладвани от министрите на работно съвещание при премиера Бойко Борисов.

 „Трябва да сме бързи и гъвкави в мерките, в подпомагането на бизнеса и на хората, в осигуряването на лекарствата, ваксините, тъй като пандемията в цял свят се усложнява, а броят на починалите за съжаление продължава да е висок“, заяви министър-председателят Борисов в началото на съвещанието. Премиерът каза и че въпреки че броят на заболелите в България е доста по-нисък, а броят на оздравелите надхвърля заразените, страната е на 14-о място в Европа по заболеваемост. „Винаги сме си поставяли животът и здравето на хората на първо място, затова продължаваме да действаме по тези мерки“, категоричен бе премиерът Борисов.

Просветният министър Красимир Вълчев обясни, че при малките ученици прякото педагогическо взаимодействие е най-важно и отбеляза важността на връщането в класните стаи на децата от 1 до 4 клас. Вълчев допълни още, че с приети промени в Закона за училищното и предучилищното образование се позволява родителите, които се притесняват, да могат да задържат децата си на обучение в електронна среда като за целта подадат заявление.

„Лятото обсъждахме много варианти, но този се оказа най-удачният. Благодарение на това, че имаме работещ парламент, осигурихме тази възможност“, каза още министър Вълчев.

Борисов обясни, че с промените в противоепидемичните мерки, които ще действат до 31 януари 2021 г., се отчитат аргументите на експертите и се действа в интерес малките ученици да получат адекватно обучение в условията на пандемията, разчитайки на педагогическия надзор и обучението с учител, който да ги напътства.

Здравният министър Костадин Ангелов докладва актуалните данни за заболеваемостта от COVID-19 у нас.

„Отбелязва се съвсем лек спад на заболеваемостта и на процента положителни тестове. Смъртността обаче продължава да е висока, вчера живота си са загубили 191 български граждани, а заетостта на болничните легла продължава да е висока. Именно затова предлагаме удължаването на противоепидемичните мерки до 31 януари“, категоричен бе Ангелов.