Елена Рибакина се класира за финала на Откритото първенство на Великобритания по тенис, след като елиминира Симона Халеп след успех с 6-3, 6-3 за около един час и 20 минути игра.

Родената в Русия казахстанка започна по-уверено от шампионката от 2019 от Румъния и стигна до пробив в първия й сервис гейм. Това се оказа достатъчно за 23-та в света да поведе в частите. Във втората отново Рибакина първа стигна до брейк, но този път Халеп показа борбен дух и го върна. Моментален рибрейк даде отново контрол на казахстанката и тя не погледна назад, правейки още един пробив, след който ликува с победата.

Тя завърши с пет аса и нито една двойна грешка, докато Халеп се срина и приключи без директна точка от сервис и с цели девет двойни. Румънката спечели само 38% от точките на втори сервис за целия мач.

Така, в спор за титлата в събота следобед Рибакина ще играе с друга дебютантка на финал в турнирите от Големия шлем – Онс Жабер, която по-рано през деня сложи край на приказката за 34-годишната Татяна Мария, печелейки в три сета.