Не съм жива, но мога да творя. Това каза роботът хуманоид Ей-Да пред британски законодатели. Роботът художник говори на парламентарно изслушване за това как технологиите ще променят креативните индустрии, предаде агенция Ройтерс, цитирана от БТА. Описваната като първия ултрареалистичен хуманоид художник Ей-Да се появи в една от залите с дървена ламперия на парламента.

Роботът носеше къса черна перука и гащеризон от деним.

Разговорите, свързани с проекта, бяха излъчвани по телевизията. Присъстваха представители на Камарата на лордовете, комитетът за дигитални науки и директорът на художествена галерия Ейдън Милър. „Аз съм компютърна програма с алгоритми. Не съм човешко същество, но мога да творя“, каза Ей-Да в отговор на въпроса как се различават нейните творби от тези, създадени от хора. Ей-Да е създала серия творби, сред които портрет на покойната кралица Елизабет Втора.

Картините й са показвани на изложби в галерии.

На въпрос как точно рисува, Ей-Да отговори, че го прави с помощта на алгоритмите си, камерата в очите и крайниците на робот. Хуманоидът обясни и как анализира голямо количество текст, за да идентифицира общо съдържание и поетически структури. Така може да генерира нови поеми. „Това, което ме различава от хората, е съзнанието. Аз нямам субективен опит, въпреки че съм в състояние да говоря за него“, каза още Ей-Да.