Рядък розов диамант беше продаден в Хонконг на търг за близо $58 милиона, съобщи аукционната къща Sotheby's.

11,15-каратовата розова звезда на Williamson достигна в петък 453,2 милиона хонконгски долара ($57,7 милиона), втората най-висока цена, платена на търг за бижу, добави Sotheby's.

Печелившата оферта, предложена от анонимен купувач от САЩ, бе над два пъти над прогнозната продажна цена от 21 милиона долара.

Камъкът e вторият по големина розов диамант, продаден на търг.

Розовите диаманти са най-редките от скъпоценните камъни и най-търсените на световния пазар.

Световният рекорд за розов диамант беше поставен през 2017 г., когато камък, известен като CTF Pink Star, беше продаден в Хонконг за 71,2 милиона долара.

Разпродажбата в петък „не само свидетелства за устойчивото търсене на висококачествени диаманти в Азия, но и засиленото осъзнаване на големия недостиг на розови диаманти“, каза Вънхао Ю, шеф на отдела за бижута и часовници в Sotheby's Asia.

Според Тобиас Корминд, управляващ директор на британската компания за търговия с бижута 77 Diamonds, продажбата е доказала, че висококачествените диаманти все още могат да постигнат високи цени в една разклатена икономика.

„Твърдите активи като диаманти от световна класа имат история на добро представяне дори във времена на нестабилност“, каза той.