Космонавтите на „Роскосмос” няма да използват европейския манипулатор ERA, инсталиран на руския модул "Наука" на Международната космическа станция, написа в Telegram ръководителят на държавната корпорация Дмитрий Рогозин.

В публикацията той съобщава, че ръководителят на Европейската космическа агенция Йозеф Ашбахер е обявил, че сътрудничеството с „Роскосмос” по мисията ExoMars е прекратено. Рогозин подчерта, че, това решение зачерква работата на хиляди учени и инженери в Европа и Русия:

"Готов ли е той (Ашбахер - бел. ред.) да отговаря за саботирането на съвместната марсианска мисия? Не, не и за безотговорни бюрократи като него в Европейската комисия. Готови ли сте да отговорите пред човечеството? ... Аз на свой ред нареждам на екипажа на МКС да спре да работи с европейския манипулатор ERA. Нека Ашбахер и шефът му Борел да полетят в космоса и да направят нещо полезно с него".

Манипулаторът ERA е създаден в Европа и е предназначен за преместване на различни товари и научно оборудване извън руския сегмент на МКС, както и за извеждането им в космоса и връщането им в станцията през шлюза на модула "Наука".