Премиерът на Румъния Николае Чука заяви, че газопроводът Гърция-България, който беше пуснат в петък в експлоатация, ще позволи на Румъния да доставя газ на Украйна и Молдова. 182-километровата газова връзка на стойност 220 млн. евро свързва гръцката газопреносна система в района на Комотини, Северна Гърция, с българската газопреносна мрежа в Стара Загора, Централна България, съобщава интернет порталът Universal.

"Този интерконектор ще осигури връзката между Анадола и Адриатическо море, а също така ще се свърже с газопровода BRUA, осигурявайки доставките на газ както за България, така и за Румъния", заяви в четвъртък министър-председателят на Румъния.

Според него, Румъния може да "осигури доставките на газ за нашите източни партньори Украйна и Молдова, както и за други държави, които са в мрежата на разпределителната карта".

Миналия месец Николае Чука заяви, че Румъния до 1 ноември ще запълни резервите си от природен газ до 80% от капацитета си за съхранение, в сравнение с 40% в момента, в съответствие с неотдавнашния регламент на ЕС.

През май румънският президент Клаус Йоханис одобри нов законопроект, който се очаква да ускори развитието на големи офшорни проекти за добив на нефт и газ в Черно море. В средата на юни базираната в Румъния BSOG обяви, че е започнал добивът от проекта MGD и първият газ е доставен в националната преносна система.

Румъния се надява до 2027 г. да може да започне да изнася природен газ от офшорния проект Neptun Deep в Черно море, заяви през април Чука.

Местният производител на природен газ Romgaz подписа през май договор за придобиване на 50-процентния дял на Exxon Mobil в Neptun Deep за 1,06 млрд. долара. Другата половина от правата и задълженията по концесията се държи от румънската петролна и газова група OMV Petrom.