Няма малки и големи политически сили в парламента, защото отговорността е обща. Това заяви президентът Румен Радев в началото на консултациите с шестата по големина парламентарна сила в 48-ото Народно събрание  - „Демократична България“. "На последните избори българските граждани не гласуваха доверие на нито една политическа сила сама да управлява, напротив – парламентът е фрагментиран.

Това прави усилията за излъчване на мнозинство за решаване на важните проблеми пред българското общество един труден, но не невъзможен процес. Още повече, че освен съставянето на правителство, пред парламента стоят още много други важни задачи", припомни държавният глава. "Следя със загриженост това, което се случва в българския парламент и ми се струва, че не това очакват българските граждани. Това, което очакваме всички, е консолидация за намиране на успешна формула за съставяне на управление,

за решаване на важните проблеми", каза още президентът.

"В създалата се ситуация правителството може да бъде съставено трудно.

Аритметиката показва, че трябват не по-малко от три партии.

За да бъде стабилно трябва конструкция и приоритети. Ясно е, че българската система върви към раздробяване.

Ключът ще бъде диалогът и търсене на форми за сътрудничество, но е много важно това да не е безпринципно", каза от своя страна  съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов.

Иванов посочи, че сред техните основни приоритети са съдебната реформа и разумен икономически курс.

“Ние не сме сред мандатоносителите, опиваме се да бъдем конструктивни.

Измененията в ИК, които бяха анонсирани, показаха, че не са извлечени уроците. Всички трябва да се успокоим и да си припомним какъв е дневният ред”, каза още той.

Иванов посочи, че тяхната цел по темата с оръжията за Украйна е била политическата власт да получи подкрепа от НС и да прецени какво може да се даде.

“Конфликтът е част от дългосрочна политика на Путин по реконструиране.”, посочи той.

“Способността да покажем, че носим съюзническа отговорност е много важна”, добави Иванов.