Руските сили започнаха нападение в събота на два ключови града в източната област Донецк и продължиха с ракетни атаки срещу други украински райони, включително един близо до най-голямата атомна електроцентрала в Европа – „Запорожие“. [video width="640" height="360" mp4="https://bgvoice.com/wp-content/uploads/2022/08/2.mp4"][/video] И двата града Бахмут и Авдиевка се считат за ключови цели на продължаващата руска офанзива в източната част на Украйна, като според анализатори Москва трябва да превземе Бахмут, ако иска да напредне към Славянск и Краматорск. Украински военни междувременно укрепват позициите си около град Славянск в очакване на нов руски опит за превземане на стратегическия пункт в обхванатата от ожесточени сражения Донецка област.

Последният руски удар по града беше нанесен на 30 юли. Славянск се счита за стратегическа цел в амбициите на Москва да завземе цялата Донецка област - предимно рускоезичен район в Източна Украйна, където руските сили и промосковските сепаратисти контролират около 60% от територията.

Войната на Русия в Украйна започва да навлиза в нова фаза

В същото време Русия и Украйна се обвиняват взаимно за артилерийския обстрел срещу най-голямата атомна централа в Европа "Запорожие".

Късно вечерта в четвъртък руските сили са нанесли удари по жилищен район на Харков.