Русия и Украйна ще подпишат днес следобед в Истанбул споразумение за освобождаване на износа на зърно от обсадените черноморски пристанища на Украйна. Това съобщи канцеларията на турския президент Реджеп Тайип Ердоган.

По предложение на ООН

Генералният секретар на ООН Антонио Гутериш ще присъства на събитието заедно с турския президент Ердоган и представителите на Русия и Украйна. Споразумението между страните е по предложение на ООН. Церемонията по подписването ще се състои в двореца Долмабахче.

Споразумението

Според турски представители, освен деблокирането на зърнения износ от Украйна, споразумението ще включва и разрешение за износа на зърно и торове от Русия. Предвижда се в Истанбул да бъде създаден координационен център за експортните доставки с участието на представители на ООН, Турция, Русия и Украйна.Миналата седмица украински и руски представители постигнаха в Истанбул принципно споразумение по плана. Той предвижда съвместен контрол на корабите, когато те потеглят от и пристигат в черноморски пристанища, както и механизъм за гарантиране на сигурността по морските пътища.Според турски източници документът съдържа три точки, които се отнасят до износа на около 25 милиона тона зърно, чакащо на украинските пристанища.