Министър-председателят на Русия Михаил Мишустин подписа постановление за прекратяване на участието на Русия в частичните и разширените споразумения на Съвета на Европа (СЕ). Документът е публикуван на официалния интернет портал за правна информация.

Русия напуска Съвета на Европа. Какво означава това и защо е взето такова решение?

"Да одобрим предложението на Министерството на външните работи на Руската федерация, съгласувано с Министерството на гражданската отбрана, извънредните ситуации и ликвидирането на последствията от природни бедствия на Руската федерация, Министерството на правосъдието на Руската федерация, Министерството на образованието на Руската федерация, Министерството на науката и висшето образование на Руската федерация, Министерството на културата на Руската федерация, Министерството на спорта на Руската федерация, Министерството на цифровото развитие, комуникациите и средствата за масова информация на Руската федерация.

По този начин Руската федерация се оттегля от Групата за международно сътрудничество в областта на наркотиците и наркоманиите ("Група Помпиду"), от частичното споразумение от 1990 г. за създаване на Европейска комисия за демокрация чрез право, от частичното отворено споразумение на СЕ за прогнозиране, предотвратяване и подпомагане в случай на природни или технологични бедствия, от разширеното частично споразумение на СЕ за спорта, от разширеното частично споразумение на СЕ за културните маршрути, от разширеното частично споразумение на СЕ за "Обсерватория за преподаване на европейска история". Освен това Русия вече няма да участва в дейностите на Европейския фонд за подпомагане на копродукцията и разпространението на кинематографични и аудиовизуални произведения (Eurimages) и на Европейската аудиовизуална обсерватория.

Също така, според този документ, фондът Eurimages към Съвета на Европа е изключен от "списъка на международните и чуждестранните организации, чиито безвъзмездни средства, получени от данъкоплатците, не подлежат на данъчно облагане и не се вземат предвид за данъчни цели в приходите на руските организации - получатели на безвъзмездни средства".

Русия се присъедини към СЕ преди 26 години. От 1996 г. насам представители на Русия участват в пет основни формата на сътрудничество със Съвета на Европа: междуправителствено (СЕ); междупарламентарно (ПАСЕ); междурегионално (Конгрес на местните и регионалните власти на СЕ); съдебно (ЕСПЧ) и чрез неправителствени организации (Международна конференция на НПО в СЕ). Русия беше представена и в Групата за сътрудничество в борбата със злоупотребата с наркотици и незаконния трафик ("Групата Помпиду"), Европейската комисия за демокрация чрез право ("Венецианската комисия"), Групата на държавите срещу корупцията ("Греко"), в междуправителствените комитети и работните органи на СЕ и се присъедини към няколко десетки правни акта на СЕ.

На 15 март тази година Руската федерация започна процеса на оттегляне от Съвета на Европа. На 11 юни руският президент Владимир Путин подписа закони за неизпълнение в Русия на решения на ЕСПЧ, издадени след 15 март 2022 г. - датата на подаване на молбата на Русия за напускане на Съвета на Европа.