Московски съд наложи глоба на Google в размер на 21 млрд. рубли (360 млн. долара) за това, че не е премахнал съдържание, свързано с военната намеса на Русия в Украйна, съобщи националният телекомуникационен регулатор.

Роскомнадзор заяви, че притежаваната от Google видеоплатформа YouTube не е успяла да блокира "фалшива информация" за офанзивата в Украйна, "екстремистка и терористична пропаганда" и съдържание, "призоваващо непълнолетни да участват в неразрешени демонстрации".

Регулаторът заяви, че тъй като това е повторно осъждане на Google, глобата се основава на годишните приходи на компанията в Русия.

През последните години руските власти засилват натиска си върху западните фирми за социални медии с многократни глоби и заплахи в опит да премахнат критиките от интернет - един от последните бастиони на свободата на словото в Русия.

Подобно на повечето си западни конкуренти, Google наскоро напусна руския пазар, осъждайки военната намеса на Русия в Украйна.

Според експертът Владимир Зиков, глобата е най-голямата, налагана някога на западна технологична фирма от руски съд.

Руските власти могат да наложат на Google "колкото си искат глоби, те няма да получат парите", тъй като фирмата се е изтеглила от страната, добави той.

През март Роскомнадзор заклейми дейността на Google и YouTube с етикета "терористични", което откри възможността те да бъдат блокирани в Русия, както и Twitter, Instagram и много независими медии след началото на войната. Руските власти увеличиха правните санкции за изразяване на мнение срещу конфликта. Тези, които са признати за виновни за разпространяване на "невярна информация" за руските военни, са заплашени от 15 години затвор. Няколко души вече бяха вкарани в затвора по такива обвинения.