Неделя, 1 май, е 68-ият ден от войната на Русия срещу Украйна. Ето какво знаем към този момент:

  • Руското министерство на отбраната обяви днес, че е нанесло удари по оръжия, доставени на Украйна от САЩ и европейски държави и е унищожило писта на военно летище край украинския град Одеса.
  • Две групи цивилни, наброяващи общо 46 души, са били евакуирани вчера от района около обсадения завод "Азовстал" в украинския град Мариупол, предадоха световните агенции, като се позоваха на направено изявление от руското министерство на отбраната.
  • Руската армия продължава настъплението си в Източна и Южна Украйна, а тази нощ вниманието е било насочено към Харков. Чути са силни експлозии. Според информацията на украинските военни те бележат тактически успехи и са успели да си върнат стратегически важен пункт – село Руска Лозова. Изведени от там са и 600 цивилни граждани.
  • Актрисата, режисьор и сценарист Анджелина Джоли посети Украйна. Видео с нея се появи в социалните мрежи, заснето от украинска журналистка, която казва, че просто е отишла да пие кафе и се е натъкнала на известната актриса. Джоли е забелязана в западния украински град Лвов, който не веднъж стана обект на руски атаки.
  • Какво се случва в Молдова? Миризмата на война не само достигна до границите на Молдова, но започна да се усеща и в самата страна. А именно, Молдова се опасява, че конфликтът може да прехвърли на нейна територия. Дали Путин, макар и да не се справя добре в Украйна, наистина ще разшири войната до онази малка постсъветска държава, чието име той подчерта в изчерпания си дневник за възстановяване на „руската имперска мощ“?