Москва не се е ангажирала да прекрати инвазията или атаката на пристанището в Одеса като част от споразумението за износ на зърно от Украйна. Това коментира руският външен министър Сергей Лавров, съобщава "Интерфакс".

„Няма нищо в задълженията, които Русия пое, в частност, в рамките на споразуменията, подписани на 22 юли в Истанбул, което да ни забранява да продължим „специалната военна операция“ чрез унищожаване на военна инфраструктура и други военни цели“, каза Лавров пред репортери по време на посещението си в Конго.

Той добави, че представители на секретариата на ООН "вече са потвърдили неговия прочит на подписаните документи".

По-рано Кремъл заяви, че ракетната атака срещу пристанището на Одеса е била насочена срещу военната инфраструктура и не засяга споразуменията за износ на зърно.

Ден след подписаното споразумение - на 23 юли сутринта, Русия атакува пристанището на Одеса с ракети "Калибър". Светкавично генералният секретар на ООН Антонио Гутериш осъди атаката. А посланикът на САЩ в Украйна Бриджит Бринк нарече ракетната атака срещу пристанището на Одеса "неприемлива", заявявайки, че Кремъл продължава да използва храната като оръжие.

В отделни изявления ЕС и редица отделни страни-членки също осъдиха атаката над пристанището ден след споразумението за износ на зърно.