Продължавайки да доставят оръжия на Киев, САЩ и техните съюзници се приближават много близо до червената линия.

Това заяви руският посланик във Вашингтон Анатолий Антонов.

"Призоваваме САЩ и техните съюзници да не преминават червените линии, до които се доближават.

Спрете да снабдявате режима със смъртоносни оръжия. Това само ще доведе до още повече жертви и разрушения и ще удължи допълнително конфликта", каза Антонов.

Посланикът подчерта, че изявленията на Белия дом за намерението му да продължи да подкрепя Киев с оръжия се възприемат "като още едно потвърждение на факта, че Вашингтон се е вкопчил в статута на страна в конфликта".

"Подобна помощ, както и подпомагането на Киев с разузнаване, инструктори и ръководство за водене на бойни действия, е начин за по-нататъшна ескалация и увеличаване на риска от сблъсък между Русия и НАТО.

Още повече, че Украйна използва оръжия срещу гражданска инфраструктура, жилищни сгради", заключи Антонов.

На 10 октомври президентът Джо Байдън проведе телефонен разговор с президента на Украйна Володимир Зеленски, в който обеща да продължи да предоставя на Украйна необходимата за нейната защита подкрепа, включително модерни системи за противовъздушна отбрана.

Той също така подчерта постоянния ангажимент на САЩ заедно със съюзниците и партньорите да продължат да налагат санкции срещу Русия и да държат Русия отговорна за нейните „военни престъпления и зверства“.